Form 2 a Dentalklinik Dr. Tóka Fogászat és Implantológia gyakorlatában

A Form 2 nagyfelbontású SLA 3D nyomtató az elmúlt évben bombaként robbant be a világ fogászati iparába magas minőségével, alacsony beruházási költségével és egyre bővülő fogászati alapanyagkínálatával. Október óta a FreeDee Printing Solutions a magyarországi ipar és fogtechnikák számára is közelebb hozta ezt a rendkívül népszerű gépet, amely megtérülése valóban hónapokban mérhető. Vannak olyan laborok azonban, ahol már ennél is régebb óta a mindennapi gyakorlat része a Formlabs harmadik generációs fejlesztése. Így Dr. Tóka soproni fogászatának csapata már egy éve rendkívül széleskörűen alkalmazza a Form 2-t. Egresits Tamással beszélgettünk, a Dentalklinik Dr. Tóka fejlesztőjével.

 

Milyen feladatokhoz veszitek igénybe a Form 2 3D nyomtatót?

Nagyon sok projekt során bevethető a Form 2. Mindenféle fejlesztés, például egyedi orvosi eszközök tervezése során nyomtatunk vele prototípusokat. Emellett a szájsebészeti gyakorlatban főként CT felvételek alapján készített csontmodelleket, valamint a Formlabs biokompatibilis alapanyagával műtéti fúrósablonokat gyártunk vele. Ezekbe a sablonokba mi késztermék vásárlása helyett házonbelül CNC-zzük a titán perselyeket, illetve erre a célra fejlesztettünk egy eszközt is, amely a perselyekhez hasonló pontossággal irányítja a fúrót.

 

 

Másfajta 3d nyomtatási technológiát is igénybe vesztek?

Nem veszünk már igénybe másfajta 3D nyomtatót. Eleinte eseti jelleggel rendeltünk nyomtatásokat egy Stratasys nyomtatóval, amelynek nem a minősége, hanem a sebessége volt a kimagasló előnye a Form 2-vel szemben, illetve az oldható támaszanyagnak köszönhetően a modell formatartása is valamivel tökéletesebb. Azonban beruházási, fenntartási és alapanyagköltségekben olyan szinten felülmúlja a drágább gépeket a Form 2, hogy ezeket a kompromisszumokat megérte vállalni. Ráadásul a Formlabs új fogászati alapanyagaival az eddigieknél is diverzifikáltabban tudjuk majd bevetni házonbelül a 3D nyomtatást.

 

Hogyan születnek a 3D modellek?

3D szkenneléshez mi a Smartoptics szkennereit használjuk, a modellezés pedig több síkon mozog. Az orvosi eszközöket, illetve amiket geometriailag le lehet írni, azokat parametrikus 3D tervező programban készítjük el, amik viszont STL fájl alapúak, azoknál maradnak a szabad alakító szoftverek, illetve a kettő együtt is szokott működni.

 

Amíg nem volt 3D nyomtatás, addig az említett feladatokat hogyan kellett megoldani?

Amíg nem volt 3D nyomtatónk, addig ezeknek a feladatoknak a töredékét tudtuk megoldani. Azokat a 3D modelleket, melyeknél nem volt alámenős rész, illetve nem voltak nagy méretűek, CNC-vel faragtuk ki. De egy csontmodell esetében ez járhatatlan út és nem is gazdaságos. A tervezési szabadság igazán a 3D nyomtatóval teljesedett ki.

 

 

Mennyire volt nehéz megtanulni a 3D modellek 3D nyomtatásra való előkészítését és a Form 2 kezelését?

Nehézséget semmilyen formában nem jelentett.

 

Mik a jövőbeni terveitek a 3D technológiákkal?

A 3D technológia egyértelműen a fogászat jövője, így haladni kell vele. Most intraorális szkennert szeretnénk vásárolni, illetve nyomtatni szeretnénk idővel a digitalizált modelleket. Persze ez annak is a függvénye, hogy mennyibe fog kerülni 1-1 modell, illetve mennyi idő alatt készül el. A Formlabsnál például nagyon remélem, hogy DLP projektoros irányban is folynak fejlesztések, és így fel tudja venni majd sebesség terén is a versenyt a drágább gépekkel. Friss élményeim ezzel kapcsolatban, hogy kint voltam a nemrég lezajlott IDS-en, ahol minden standon ott volt már egy 3D nyomtató. Külön szembetűnő volt, hogy a legtöbb kiállító egy Formlabs Form 2 3D nyomtatóval érkezett a rendezvényre.

 

 

Mit gondoltok a Formlabs nemrég bejelentett új dentál alapanyagairól és a 3Shape-pel való partnerségről?

Az Új Dental alapanyagoknak nagyon örülünk, kiváltképp a modell anyagnak, amit ki is szeretnénk majd próbálni. A Form 2 másik nagy előnye sok drágább géppel szemben az ’open mode’ beállítás, aminek hála más gyártók műgyanta alapanyagait is tudja kezelni. A NextDent anyagokat éppen most fogom tesztelni. A 3Shape partnerségnek én nem örülök őszintén, mivel tartok tőle, hogy az ilyen lépések a jövőben növelhetik a nyomtató árát. Ne legyen igazam!

 

A Dentalklinik Dr. Tóka – Fogtechnika bemutatkozása, amelyben a Form 2 is felbukkan Tamás asztalán, illetve a nyomtatott fúrósablonok és csontmodellek is szerepelnek:

 


Tetszett a cikk? Töltse le a Form 2 3D nyomtató technikai specifikációit és a teljes Formlabs termékpaletta listaárait!

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

0