Blog

Életre keltett virslihuszárok

Herendi Gábor rendezte a Sága 2021-es karácsonyi reklámfilmjét, amiben kicsit a Diótörőre hajazva öt huszárfigura elevenedik meg az éjszaka folyamán és segít a kisfiúnak finom és természetesen virslikben gazdag ünnepi reggelit készíteni a család számára. Az életre kelő huszárok figurái 3D szkenneléssel és 3D nyomtatással készültek el, majd festéssel varázsolták teljesen élethűvé – nemcsak a kisfiú dobozában láthatók a filmben, de exkluzív vállalati ajándékok is lettek a huszár-babákból.

 

A Sága huszárok egyedi ruházatot kaptak, csákójukat Sága logó, dolmányukat pedig szépen sorakozó virslik díszítették és természetesen a kackiás műbajusz sem maradhatott el. Azért, hogy a reklámfilm elején a kisfiú ajándékdobozában fekvő huszárok teljesen megegyezzenek a megelevenedett másukat játszó színészekkel, minden huszárt be kellett szkennelni teljes felszerelésben. Noha a film végleges verziójában végül keveset láthatók, a megrendelőnek annyira megtetszettek a figurák, hogy három további huszár-szettet rendelt exkluzív vállalati ajándékozási céllal.

 

 

A 3D szkennelést Artec Leo kézi 3D szkennerrel végeztük részben az irodánkban, részben a SkyFilm Production studiójában, ahol a Valami Amerika kék majmával is összefuthattunk. Noha az Artec Leo elég szép, 2,3 megapixeles textúrát rögzít, azonban a modellek mégsem színesben lettek kinyomtatva, hanem utólag festve. Ez nem a szkennelt színek kritikája volt, hanem megvizsgálva a színes 3D nyomtatók képességeit, az alkotók még nem voltak elégedettek azok képességeivel, nem találták elég kontúrosnak a színeket. Ennek köszönhetően a huszárok közül csak egyről készült teljes alakos szken, a többieket csak válltól felfelé digitalizáltuk, majd helyeztük rá a már beszkennelt testre.

 

 

A modelleket Form 3 SLA nyomtatóval és DWS XFAB 3500SD SLA nyomtatóval gyártottuk le szürke műgyantából a Form 3-on 25, a DWS-en pedig 10 mikronos rétegmagassággal. A nyomtatott virslihuszárok a támaszok eltávolítása után kerültek a festőhöz, aki a szereplők fotói alapján a megszólalásig élethűre festette a figurákat.

 

 

 

Sága reklámfilm:

 

A projekt során bevetett 3D szkennerek és nyomtatók:

Artec Leo: https://www.freedee.hu/3d-szkennerek/artec-3d-szkennerek/artec-leo-professzionalis-kezi-3d-szkenner/

Form 3: https://www.freedee.hu/3d-nyomtatok/formlabs-3d-nyomtatok/form-3/

DWS XFAB 3500 SD: https://www.freedee.hu/3d-nyomtatok/dws-systems/xfab-3500sd/

0