Blog

Elektronikai gyártóknak fejlesztett nyomtatóanyagot a Markforged

A 2013-ban alapított Markforged 3D fém- és kompozit alapú ipari nyomtatóival forradalmasította a piacot, gépeivel erős anyagokból álló és tényleg funkcionális alkatrészek hozhatók létre. Az USA második leggyorsabban növekvő hardvercége, a világ legnagyobb ipari 3DP platformját, a Digital Forge-ot üzemeltető vállalat most új nyomtatóanyagát, a rendkívül erős kompozit Onyx ESD-t mutatta be. Az egyre nagyobb keresletre reagáltak vele, mert nemcsak biztonságos elektronikai termékek printelésére alkalmas, de ezeknek a daraboknak a minősége is kiváló és nagyon erősek is. A koronavírus-járvány megtépázta az ellátási láncot, így jóval inkább felértékelődik  a  házon belüli 3D nyomtatás szerepe. 

 

Elektronikai termékekhez korábban ritkán alkalmazták a 3D nyomtatást, mert túl sok volt az akadályozó tényező. A gyártónak az elektrosztatikus kisülés biztonsági előírásainak megfelelő anyagot kell használniuk, mert ha nem, akkor a gyártás során megrongálódnak a termékek, kritikus komponensek. A korábbi anyagok gyengébb minősége, a nem biztonságos elektrosztatikus kisülések, a pontatlanság, a felületek rossz megmunkálása az okok, amiért a szektorban nem terjedt el a 3DP, és a gyártók úgy is érezték, hogy meg van kötve a kezük.

 

A Markforged kompozit zászlóshajójának számító Onyx nagy teljesítményű ESD verziójával változik a helyzet. A mikro szénrosttal töltött nejlon a nyomatok egyedülálló felületei és döbbenetes pontosságuk miatt jelent óriási előrelépést. Az ESD védelmet nyújtó anyagot eleve azért fejlesztették, hogy nagyon szűk felületi ellenállásával megfeleljen az elektrosztatikus kisülésekre vonatkozó szigorú feltételeknek, és ez bőven sikerült is. Mivel megerősíthető folyamatos szénszállal, az elektronikai gyártóipar jelenleg legerősebb kompozit alapú nyomatai, szerszámok, felszerelési tárgyak stb. készülnek belőle. Ezek a darabok gyártóüzemekben és ügyfeleknek készített elektronikai alkatrészekként egyaránt tökéletesek.

 

Az elektronikai darabokat tesztelő felszereléseket gyártó svéd Columbia Elektronik, a Markforged engedélyével, a Digital Forge-ot használva, összetett és biztonságos tesztelő-eszközöket nyomtatott. A költségek csökkentek, nyomtatás közben a gépkezelők más projektekkel foglalkoztak, annyira felszabadult az idejük. És nem utolsósorban, gyorsan ment a komplex darabok tervezése. Az ESD Onyx alapanyag és a Markforged printerek együttes használatával nincs többé szükség időigényes összeszerelési munkálatokra.

 

„A gyártók azért választják a Markforged-t, mert a Digital Forge platformon erős és kiváló minőségű alkatrészek készíthetők, miközben szignifikánsan csökken a munkára fordított idő és pénz. Ügyfeleink versenyképesek maradnak, a printek osztályelsők” – nyilatkozta Michael Papish, s Markforged marketingrészlegének igazgatóhelyettese.

 

Az anyag a Markforged X3, X5 és X7 printereivel kompatibilis, a cég felhőszámítás-alapú Eiger szoftverének közvetítésével érhető el.

 

 

0