Ékszerkészítés Form 2 3D nyomtatóval a Magyarékszer gyakorlatában

A nagyfelbontású viasz- és műgyanta 3D nyomtatók izgalmas formai lehetőségek kincstárát nyitották meg az ékszerészek előtt. A valóban minőségi technológiát korábban kevés alkotó és öntöde engedhette meg magának. A Form 2 sztereolitográfiás 3D nyomtatóban azonban a low-end és a high-end gépek három keresett tulajdonsága, az alacsony beruházási és üzemeltetési költség, a megbízható, plug-n-play működés és a tökéletes nyomtatási minőség egyesült. Ennek köszönhetően már néhány hazai ékszerész is sikerrel alkalmazza házonbelül a Formlabs gépét egyedi és összetett elképzelései megvalósításához.

 

Meséljetek egy kicsit magatokról, mit érdemes tudni rólatok?

Ékszerészek vagyunk, a pénzverő és az “óra-ékszer” tanműhelyeiben tanultuk a szakmát, a 3D grafikát pedig autodidakta módon sajátítottuk el. 2002-ben alapítottuk a Magyarékszert, amellyel a magyar jelképrendszert szerettük volna újragondolni és ékszer-formába önteni. Indulásunkkor 30 kézzel készített mintánk volt, 1-2 év múlva pedig már külsős digitális tervezést és viaszmarást vettünk igénybe, amellyel megvalósíthatóvá váltak a kézzel kidolgozhatatlan formák is.

Kezdetben centrifugálöntést alkalmaztunk, majd 2009-ben vettünk egy vákuumtechnológiás öntőgépet, így már az öntés is jóval fejlettebbé, precízebbé vált. A kollekciónk ezalatt 300-400 féle termékre bővült, továbbá egyre több egyedi igények is megvalósíthatóvá vált. Kiemelkedő munkáink például a Mátyás templom ereklyetartója és újraszentelési Szűzanya-medálja, valamint a Kárpátaljai Magyar Egyetem II. Rákóczi Ferenc díja (melyet, minden évben mi készítünk, és idén már a Form 2-vel fogjuk printelni). 2013-ban pedig elnyertük a MNB “Értékteremtés és értékmegőrzés a Kárpát-medencében” elnevezésű díját.

 

Magyarékszer

 

Hogyan találkoztatok először a 3D nyomtatással?

2016-ban, amikor újabb fejlesztést terveztünk, először egy 3D marógépben gondolkodtunk, de a technológia korlátozottsága és bonyolultsága miatt inkább a 3D printelés felé kezdtünk kacsintgatni. Amit ismertünk és amelyik gép a leginkább tetszett, az az Envisiontec viasznyomtatója volt, ami viszont megfizethetetlen kategóriavolt számunkra. Nem sokkal később pedig belebotlottunk egy nem túl drága cseh gépbe, amely a tesztnyomtatás során megfelelő volt, s így ár-érték arányban is jónak tűnt. A Form 2 előtti 3D nyomtatónkkal azonban nagyon nem voltunk megelégedve. A kezelése, a programja, a tisztítása, a karbantartása mind túl bonyolult és kényelmetlen volt, a végeredmény pedig nagyon messze volt az elvárhatótól. Egy modellt általában 3-4-szer kellett kinyomtatnunk és akkor sem volt még 100 százalékos.

 

Mióta alkottok digitálisan (3D modellezés-nyomtatás) és milyen szoftvereket használtok?

2005-ben kezdődött a digitális tervezés a már említett külsős tervező-maró kollégával, akkor még Artcammel, 2016-tól a Rhino-t és a ZBrush-t használjuk, melyek lényegesen nagyobb alkotói szabadságot engednek meg.

 

Kiégethető nyomattal készült Sybilla fülbevaló és medál a Magyarékszertől

Kiégethető nyomattal készült Sybilla fülbevaló és medál a Magyarékszertől

 

Mik a konkrét előnyei/hátrányai a digitális alkotásnak a hagyományos ékszerkészítési eljárásokkal szemben?

A digitális alkotás hátrányairól szólva leginkább azt tudjuk mondani, hogy sokszor még most is nehézséget jelent a méretek, mélységek, magasságok virtuális tervezése (mivel itt bonyolult, apró tárgyakról van szó); ezen felül mondhatjuk, hogy a marás precízebb egy kicsit, de ez nem feltétlenül válik a marás előnyére.

Az előnye pedig egyértelműen a korlátlan szabadság, az egyszerűség, a gyorsaság. Továbbá a maráshoz képest, ami hiába pontosabb, a printelt modellek mégis életszerűbben hatnak.

 

3D nyomtatott medálok

Egy fiatal művész első ékszertervei Form 2 3D nyomtatóval szürke alapanyagból

 

Hogy találtatok a Formlabs gépére?

A Form 2-t megelőző gép teljesítményétől nagyon el voltunk keseredve, de idén februárban készültünk kimenni az Inhorgentára, s reménykedtünk, hogy ott majd talán látunk valamit, ami jobb és stabilabb ennél a gépnél. Február 15-én, egy szerdai napon néztünk utána a technológiai részleg kiállítóinak, s akkor megpillantottuk a Formlabs-t. Megnéztük a honlapjukat és gyakorlatilag 12 óra leforgása alatt a Form 2 online rajongóivá váltunk. Február 18-án láttuk élőben is a gépet, azóta pedig csak arra vártunk, hogy együtt dolgozhassunk vele!

 

Hogyan változott a munka a Form 2-vel?

A Form 2 3D nyomtató esetében a beruházás jóval kisebb volt, mint a korábbi printernél, az alapanyaguk pedig hasonló árban van. A minőség, a használat, az idő és az alapanyag-paletta tekintetében pedig összehasonlíthatatlanok.

 

3D nyomtatott ékszerek Form 2-vel

 

Mik voltak a tapasztalatok a Formlabs kiégethető alapanyagával?

A Formlabs kiégethető alapanyaga UV-zás nélkül erodált, a beágyazó anyag és az öntvény kicsit hibás, de javítható lett, az UV kamrában utánkezelt modellek (ahogy a gyártó használati utasítása is javasolja) viszont tökéletesen kijönnek!

 

Úgy tudom, besütésre alkalmas és kiégethető modellek nyomtatását is végzitek a Form 2-vel. Melyiket milyen esetekben preferáljátok?

A legfontosabb, hogy a standard szürke anyag bírja gumizást, vagyis a 80-90 Celsius fokot és a nagy nyomást. Ráadásul mindezt anélkül, hogy kezelni kellene egy nagyon drága folyadékkal (1 dl 36.000 Ft!), ami a másik printer nyomataihoz elengedhetetlen volt. Ezen tapasztalatok tükrében az a véleményünk, hogy a teljesen egyedi dolgokat a kék, önthető anyagból ideális és érdemes készíteni, a sorozatgyártáshoz pedig a szürke standard műgyanta a tökéletes.

Biztos jó a fehér, az átlátszó és a fekete standard anyag is ugyanerre a célra, de a szürke anyag a legplasztikusabb, gyönyörűen érzékelteti a mélységeket, így a prototípusokhoz is ez a legmegfelelőbb. Ráadásul remekül reszelhető-csiszolható! Amit még tanácsolni tudunk új felhasználóknak, hogy a standard anyagoknál nagyon oda kell figyelni az átképzésekkor történő zsugorodásokra (ez az önthető anyagnál nem olyan számottevő).

 

 

Összességében nagyon elégedettek vagyunk az általunk eddig kipróbált alapanyagokkal, és a Form 2-vel is. A gép és a szoftver is korát meghaladó, egyszerű, könnyen kezelhető, elegáns, rugalmas és mintha alkalmazkodna a felhasználójához, finom megoldásaival már-már az almás cég régmúltjának színvonalát és igényességét tükrözi!

 


Tetszett a cikk? Töltse le a Form 2 3D nyomtató technikai specifikációit és a teljes Formlabs termékpaletta listaárait!

[contact-form-7 404 "Nem található"]
0