Egyedi chopper motorok és Harley Davidson kiegészítők MakerBot Replicator segítségével

Magyarország közismert az autó- és motorgyártásban vállalt erős szerepéről, és nem meglepő, hogy az itthoni gyárak jelentős részében találkozhatunk 3D nyomtatókkal. Például az egyedi chopper motorok és Harley Davidson kiegészítő alkatrészek fejlesztésével foglalkozó Midland Manufaktur Kft. 2014 májusában szerezte be a FreeDee Printing Solutions-től ötödik generációs MakerBot Replicator 3D nyomtatóját. A cég a Midland Choppers leányvállalata, melynek saját fejlesztésű motorkerékpárjai a technológia legjavát, a legjobb teljesítményt és designt hozzák egy (motor-)fedél alá.

Az autó- és motorgyártás egyike azon iparágaknak, amelyek a leghamarabb adoptálták, és a leginkább építenek a 3D nyomtatás technológiájára. Az Automotive News híre alapján a Ford Motor Co., ami percenként több mint 12 járművet gyárt le világszerte, prototípusok építésére és a tesztelési folyamat felgyorsítására használja. A Local Motors , amely nemrég Chicagoban demonstrálta, hogy mindössze 6 nap elég neki egy autó megépítésére, ennél is tovább ment. Az alvázakat és a karosszériát egymillió dollárt érő 3D nyomtatókkal készíti. A jövőképük az, hogy 1-1 gyártóközpont helyett világszerte mini gyárak szolgálják majd ki helyben a keresletet.

A Midland Manufaktur Kft-t alapító svájci Midland Choppers GmbH 2008 óta foglalkozik Harley-Davidson motorok szervizelésével, átépítésével. Kizárólagos európai importőre az amerikai Big Bear Choppers motorépítő manufaktúrának. A folyamatos minőségi, szerelhetőségi problémák megnehezítették az értékesítést, ezért a tulajdonos megálmodta saját fejlesztésű chopperét. 2013 őszén vásárolt Magyarországon egy ipari csarnokot, majd októberben megkezdődött kis hazánkban a fejlesztés. 2014 őszén elkészült az első prototípus, és azóta az alkatrészek gyártása Magyarországon, a végső termék összeszerelése és fényezése pedig Svájcban történik.

modland choppet motor
chopper motor alkatrész

A Midland Manufaktur azonban nem csak a saját márkájú motorkerékpárok alkatrészeit, hanem Harley-Davidson motorok kiegészítő, díszítő alkatrészeit is gyártja és fejleszti Szajkon. Gyártanak többek között motorkerékpár indexeket, illetve légszűrő alkatrészeket is. Ezen alkatrészek fejlesztése is Magyarországon történik, és a 3 dimenziós modell megtervezése után MakerBot Replicator 3D nyomtatóval készül az első prototípus, amit aztán felszerelnek a motorkerékpárra. Elmondásuk szerint azért esett MakerBot típusú gépre a választás, mert az ár/érték aránya jónak mondható, könnyen kezelhető, és az eszköz kisebb vállalkozás számára is elérhető áron kapható.

Általában mindent kinyomtatnak, ami a MakerBot Replicatorral nyomtatható térfogatba (252x199x150mm) belefér és a megmunkáló-központokon drága és időigényes lenne a legyártása. Ez főleg a sablonokra, első prototípusokra jellemző. A fejlesztés mellett kis szériában gyártanak a MakerBot Replicatorral pár, végfelhasználásra készülő alkatrészt is abban az esetben, amikor a darabszám viszonylag kicsi, és a fröccsöntés például nem érné meg. Arra is volt példa, hogy idő szűke miatt szerepelt már kinyomtatott, aztán lefényezett alkatrész a motorra felszerelve motorkiállításon is.

A Midland Manufaktur befektetése hamar megtérült, mivel ha nem lenne 3D nyomtatójuk, minden prototípust CNC gépen kéne legyártaniuk, valamint utómunkára is szükség lenne, ami sok időbe és még több pénzbe kerülne. Nem is beszélve arról, hogy a 3D nyomtatónak köszönhetően a CNC gépek gyártókapacitását sem foglalja le a prototípuskészítés.

Végül pedig van még egy további előnye a 3D nyomtatásnak a cég működése számára. Mivel arra nincs mód, hogy a teljes Harley-Davidson modellpalettát raktáron tartsák Magyarországon, ezért a cég nemcsak Magyarországra, de a svájci telephelyére is vásárolt egy MakerBot Replicator 3D nyomtatót. Így a 3D modellfájlok mindkét nyomtatón szinte azonnal nyomtathatók, ami által sok egyeztetést, időt és pénzt spórolnak meg. Saját bevallásuk szerint jóval egyszerűbb telefonon úgy beszélni egy alkatrészről, hogy mindkét fél kezében tarthatja azt. Több kört, egyeztetést és félreértést lehet így elkerülni, az esetleges hibákat pedig rögtön tudják javítani.

Érdekelnek még hasonló történetek a 3D nyomtatók beszerzésének pénzügyi és időbeli megtérüléséől?

0