Blog

Egyedi bútortervezés és gyártás 3D szkenneléssel és visszamodellezéssel

A MU Form Furniture Design oaklandi cég, modern otthonok és vállalkozások számára tervez, gyárt és forgalmaz bútorokat. Nincsenek megrendelések híján, hiszen az egyedi bútorok nagyon keresettek tervezők és (belső)építészek körében is. A MU Form hajlítható rétegelt lemezzel dolgozik, mint fő anyaga, amely ebben az iparágban széles körben használt, mivel rengeteg típusú alakzatot lehet vele létrehozni székek és asztalok tervezésénél. A cég szakemberei arra törekednek, hogy olyan egyedi és nagyszerű terveket készítsenek, amelyeket más gyártók nehezen tudnának másolni, vagy reprodukálni.

 

A V Dining Chair (V étkezői szék) piros és szürke színekben, tervezte Po Shun Leong, MU Form

 

“Designereink olyan bútor tervekkel dolgoznak, amelyek megvalósítása során sokszor kell kísérleteznünk kell ahhoz, hogy létrejöhessenek fizikailag a székek prototípusai.” mondja Mark Leong, a MU Form ügyvezető igazgatója. Egy egyedi bútordarab legyártásához alap esetben a MU Form elküldené a prototípus fizikai modelljét a tengerentúli gyárba, ahol visszafejtik a tervet visszamodellezéssel, hogy aztán elkészítsék a gyártóformákat a rétegelt lemez meghajlításához.

 

 

“Noha ez a módszer segített nekünk, hogy nagyjából pontos szék prototípusokat tudjunk készíteni, de nem tette lehetővé, hogy tökéletesíteni tudjuk a a felületeket és görbületeket, amelyekről tudtuk, hogy a végleges gyártásig még lehetne javítani rajtuk.” mondja Mark.

 

A cég most már kiszervezi a 3D modellezési szolgáltatást az Artec üzletéhez Palo Alto, Californiába.

 

Most a következőképpen néz ki a munkafolyamat: a bútortervező elkészít egy fizikai prototípust egy bútordarabhoz. Ennek visszafejtéséhez a prototípust Artec Eva-val 3D szkennelik és digitalizálják. Az így kapott pontfelhő adatok alapján készülnek a kontúrok Rhino 3D-ben, és felületillesztéssel minden kanyarulat részleteit és rádiuszait szépen le tudják követni. Az eredmény egy végső modell, amelyhez minimális átdolgozás szükséges csak, hogy a prototípus hibáit ki lehessen javítani.

 

A 3D modellt aztán e-mailen elküldik a gyárba, amely egy pontos, negatív formát készít fémből a fájl alapján. Emellett a cég 3D modell rendereket használ a szabadalmazáshoz és jövőbeli termékeik bemutatásához új ügyfelek számára.

 

A “V Lounge Chair” szék dió színben.

 

A V Chair prototípusát Rachel Yalisove, Artec, digitalizálta 3D-ben: “A szkennelési folyamat nagyon gyors volt, 10-15 percet vett igénybe. Ez egy nagyon egyszerű szkennek számít. A szék fából készült, a matt végek és szemcsés vonalak segítették Evát, hogy a felvételi tartományban maradhasson. Felvettem az elejét, hátulját, amelyeket külön szkenként kezeltem, majd az Artec Studioban összekapcsoltam őket egy igazító eszközzel.”

 

A V Chair prototípusa, Artec Evaval 3D szkennelés közben.

 

“A szélekre kellett nagyon ügyelnem, hogy elég adatot gyűjtsek a kontúrhoz. A szkenner jól kezelte ezeket a területeket. Az is segítette a szélek követését, amikor a széket egy eltérő textúrájú alapra helyeztem ill. amikor a falnak támasztottam. A feldolgozás kevesebb, mint egy órát vett igénybe. Miután összeillesztettem az adatokat, Registrations Outliers Removal-t használtunk, és Smooth Fusion algoritmusokat, amelyek nagyon jól működtek. Képesek voltunk 0,1 mm pontosságúra készíteni a felületillesztést. ”

 

A V Chair 3D modellje az Artec Studioban.

 

Az Artec szkennerek használata jelentősen segítette az MU Formot bútoraik minőségében és következetességében, ugyanakkor a hatékonyságot is növelte a tervezési idő és gyártási költségek csökkentésével.

 

“Lehetővé tette számunkra, hogy digitálisan finomhangoljuk bútorainkat úgy, hogy a fém formát készítő gyár képes legyen úgy CNC-vel negatív formát készíteni, hogy csak a szék digitális verzióját használja, mindezt sokkal kevesebb idő alatt alacsonyabb költségen, mint a régi, odahajóztatott modellel járó munkafolyamat során.” mondja Mark. “Az új eljárás alapján CNC-zett forma sokkal magasabb minőségű bútorgyártást eredményez.”

 

A V Chair fém öntőformája, az új módszer használatával.

 

A negatív forma előállítási ideje 60-90 napról 20 napra csökkent, a költség megtakarítás pedig 10-15%ra becsülhető. Markot a precizitás nyűgözte le leginkább: “A reverse engineering általi precíziós prototípusok, és annak a lehetősége, hogy digitális modelleken történik a finomhangolás teljesen új szintet hoz a bútorok minőségben és megjelenésében.” Hozzáteszi azt is, hogy MU Form folytatja az együttműködést az Artec-el asztalok, kanapék és több nagyobb bútordarabbal is.

 

A FreeDee Kft. szintén az Artec 3D szkennereivel, Eva-val és Spiderrel is vállal bérszkennelést. A leírt esettanulmányhoz hasonló munkát például az Alex Fémbútor Kft-nek végeztünk, ahol a szkennelt modelleket elsősorban renderelt, online megjelenítéshez használják. A 3D szkennelés lehetővé tette számukra, hogy jelentős költség nélkül számtalan beállításban és környezetben tudják bemutatni a terméket.

 

 

Az Alex Bútor széktámláit a 0,1 mm pontosságra képes kézi Artec Eva 3D szkennerrel digitalizáltuk. A fenti esettanulmányhoz hasonlóan a legnagyobb kihívást a széktámla éleinek szkennelése és illesztése jelentette, egyébként nagyon könnyen, zökkenőmentesen digitalizálta a felületet az Eva. A kész, zárt mesh modell alapján készült renderek tökéletesen tükrözik az eredeti terméket.

 

Az Alex Fémbútor Kft-nek készült egyik szkennelt széktámla modell az Artec Studioban.