Blog

Digitális technológiák a konceptuális művészet szolgálatában

Legyen szó szinte bármilyen művészeti alkotásról, kiállított szoborról, térplasztikáról, esetleg egy rendezvényre szánt díjról a 3D technológiák lényegesen leegyszerűsítik a tervezési és kivitelezési folyamatot. A már rendelkezésre álló skiccek háromdimenziós, digitális megtervezése és azok 3D nyomtatása nagyban segítheti a végső mű megszületését. Az optikai 3D szkennerek a fizikai alkotások vagy a természet alkotta formák digitalizálásával pedig még nagyobb teret tudnak adni a szabad művészeti kísérletezésnek és felgyorsítják az ötletek megvalósítását.

 

Egy olyan konceptuális művész számára, mint Marco Veronese – aki többletjelentést hordozó szobraival járul hozzá a művészeti világ értékéhez – is egyértelművé vált, hogy szükséges bevonni a digitális gyártást. Ezért is kereste fel cégünket, és mi örömmel segítettünk különféle művészeti projekt megvalósításában.

Marco magát egy alkimistaként definiálja, aki művészetében antennaként működik az energiaáramlásban. Egyedi ötletei érdekes fizikai formát öltenek az additív gyártás segítségével. A művész egy ilyen konceptuális műalkotása volt a  Fratelli Tallia di Delfino olasz cég számára tervezett szobor, amely a szerelem ellentmondásait szimbolizálja. A só a tengertől való elszakadását és vissza vágyását jelképezi. 

 

 

A szobor elkészítésének folyamata a kézzel rajzolt tervek digitális formába öntésével kezdődött. Ehhez a professzionális Artec 3D szkennereket vettük igénybe. Marco kezét Artec Eva kézi szkennerrel digitalizáltuk, míg az eredetileg kerámiából készült szívről Artec Space Spider eszközzel készítettünk rendkívül precíz felvételeket. Az szkennelt állományt az intuitív Artec Studio adatfeldolgozó szoftverében illesztettük össze, valamint optimalizáltuk 3D nyomtatásra.

 

 

A szívből kiröppenő, különböző méretű pillangókat Rhino3D modellező szoftverben tervezte meg Szabó Péter, műszaki vezetőnk, figyelve természetesen  a későbbi illesztési pontokra.

 

Az elkészült STL formátumú fájlok tesztelés céljából először FDM technológiával kerültek kinyomtatásra az Ultimaker S5 Pro Bundle asztali 3D nyomtatón PLA alapanyagból. Ezt követően a kinyomtatott prototípusok alapján módosításra kerültek a szíven található aorták, illetve a pillangók mérete és elrendezése. 

 

 

A végső szobor elemei SLA technológiával készültek el, a Formlabs Form 2 nyomtatóján, Clear műgyantát alkalmazva. Összesen négy elemből állt össze a két kéz, a saját anyagát használva az illesztéshez, illetve, mivel matt hatás volt a cél, nem lett felület kezelve. A szív nyomtatását követően saját anyagával lett bevonva, így fényes, víztiszta hatást értünk el.

 

A szobrot Portofino-ba szállították, ezért fontos szempont volt, hogy helyszínen állítsák össze a teljes modellt az esetleges sérülések elkerülése végett. Ebből adódóan a pillangók egymásba csúsztathatóan készültek el, vegyesen lettek felület kezelve, ettől függően mattak és víztiszták.

 

Egy szintén Marco Veronese által tervezett művészeti alkotást a bolygónk védelme és annak gyakori hiánya inspirált. “Az anyatermészet gyermekei vagyunk, akiknek vigyáznia kellene arra, azonban rengeteget ártunk.” Az elefántba zárt gyermek szimbolizálja ezt az ellentmondást.  

 

 

Az elefánt megtervezése során a parametrikus geometriává alakítást Péter a Rhino 3D szoftver Grasshopper plugin-jának segítségével végezte el.   Ilyen módon a csomópontok generálása automatikusan történt meg. A testében elhelyezett baba 3D modellezésén CT felvétel alapján dolgoztunk az open-source Invesalius szoftverben. Hasonló tervezési folyamatról korábban írtunk, hogyan lehetséges nyomtatható STL fájl létrehozása CT/MRI felvétel alapján. 

 

 

A 3D modell SLA technológiával lett kinyomtatva, áttetsző Clear alapanyag igénybevételével. Annak érdekében, hogy az elefánt belsejében elhelyezzük a babát azt két részre szeparáltuk a nyomtatás során, így utólagosan saját anyagát használtuk az összeillesztéshez. A baba szintén SLA eljárással, a  Formlabs Form 2 3D nyomtatóján Form white alapanyagból készült el.

 

A digitális tervezés és gyártás tehát igen hatékonnyá teheti egy concept artist munkafolyamatát.

 

Ha Te is kedvet kaptál a 3D technológiák megtanulásához jelentkezz az Akadémia kurzusaira most:

Amennyiben már meglévő terveidet szeretnéd fizikai formába önteni, kérj ajánlatot tőlünk szolgáltatásainkra itt.

0