Blog

Az Ultimaker meglepően jól zárta az első félévet

A Covid-19 sújtotta valóságban az Ultimaker meglepő bejelentést tett: az első félévben kétszámjegyű nagyságrendben nőttek a bevételei. Figyelemre méltó, hiszen az additív gyártószektor több nagyágyúja pont az ellenkezőjét tapasztalta: a Stratasys bevételei a második negyedévben 28 százalékkal estek, és a 20 százalékos létszámcsökkentést tervező 3D Systemsnél sem rózsás a helyzet.

 

Persze nem minden nagyméretű gépet fejlesztő cég veszteséges, mert például az SLM Solutions 90 százalékos növekedésről számolt be. Az Ultimakerhez hasonlóan szintén féléves periódusról beszélnek, míg a veszteséges vállalatok adatai a második negyedévre vonatkoznak. Az Ultimaker azért is van kedvező pozícióban, mert a világjárvány miatti bizonytalanságban sok cég nagy ipari masinák helyett inkább desktop printerekbe fektet: olcsóbbak, házon belül megoldható velük a gyártás, kevesebbet kell logisztikázni stb.

 

A bizakodásra okot adó számok egyébként azt is jelezhetik, hogy az iparág kezd kikecmeregni a válságból. Ráadásul a Covid-19 fel is értékelte a 3DP jelentőségét, válsághelyzetben egyszerűbb és olcsóbb, mint a hagyományos ellátási lánc megoldásai.

A bevétel-növekedést a cég „kivételesnek” tartja, ugyanakkor a beszámoló nem elég részletes átfogó elemzéshez. Az Ultimaker egyébként évről évre jobban teljesít. A szóban forgó periódusban 30 százalékkal többet adott el az USA-ban, míg az Amerikákon hat új viszonteladóval szerződtek. Az Ázsia-Csendes-óceán térségben pedig új terjesztési modellt alkalmaznak.

 

A járvány miatti válsághelyzet mellett a helyi gyártás növekedése szintén világtrend. Ráadásul a holland cég új termékekkel, partnerségekkel, technológiái alkalmazásainak bővítésével az eddiginél is fontosabb tényezővé vált, ma már a desktop-piac egyik élharcosa.

 

Júliusban két szoftvert adtak ki: az Essentials cégek számára biztosítja a 3DP problémamentes integrálását a munkamenetükbe, a 3D Printing Academy pedig alkalmazottak tréningjét, ismereteinek bővítését célozza. Mindkettő felhasználóbarát, így új userek sem érzik elveszve magukat, ami például a partnerek részéről érkező több megrendelésben konkretizálódik.

A jelek arra utalnak, hogy a növekedés 2020 hátralévő hónapjaiban és utána is folytatódik.

 

Tekintse meg az Ultimaker további terméket a FreeDee oldalán:

 

 

 

 

 

0