Az amerikai haditengerészet felszereli a USS Bataan hadihajót az első fém 3D nyomtatóval

Az Amerikai Haditengerészeti Rendszerek parancsnoksága és az Atlanti Haditengerészeti Felszíni Erők 3D fémnyomtatót telepítettek a USS Bataan hadihajóra. A 3D nyomtató előnyei kettősek – az operatív rendelkezésre állás maximalizálása érdekében működik, és csökkenti a hagyományos és a haditengerészet-specifikus ellátási láncok iránti igényt.

 

A hajó első 3D nyomtatási technológiája egy Phillips Additive Hybrid rendszerből és egy Haas TM-1 CNC vezérlésű maróból áll, amelyhez egy Meltio 3D nyomtató fémhuzal lerakófej tartozik. A Meltio 3D fémnyomtatói a felrakó hegesztő gépekhez hasonló elven képesek porral vagy huzallal nyomtatni fémalkatrészeket. A technológia előnye például a kedvező árú alapanyag, a gyorsaság, és robotkarra szerelve a méretkorlát hiánya, a többtengelyes gyártás vagy a létező alkatrészre nyomtatás lehetősége.

 

meltio-femnyomtatas-robotkar-3d-freedee Robotkarra szerelt Meltio 3D fémnyomtató fej

 

A hibrid nyomtatórendszer additív és szubtraktív gyártási lépéseket is képes végrehajtani, hogy a hagyományos módszerekhez képest növelje a hatékonyságot és csökkentse a hulladékot a hajókhoz kapcsolódó alkatrészek előállítása során. A 3D nyomtató képes 316L rozsdamentes acél gyártására, amely alapanyagot az amerikai haditengerészet hajóin gyakran használnak.

 

Katonai készenlét és önellátás

A haditengerészet szerint a 3D nyomtatási technológia a hajó fedélzetén lehetővé teszi a tengerészek számára, hogy a fedélzeti eszközök egyes alkatrészeit a helyszínen önállóan pótolják, ahelyett, hogy egy új berendezés nagyobb költséggel és időbeli átfutással járó beszerzésére lenne szükség. A hibrid fémnyomtatás emellett maximalizálja az operatív rendelkezésre állást, és csökkenti a hagyományos és a haditengerészethez kapcsolódó ellátási láncok kockázatát.

 

“Az additív gyártás (AM) bevezetése a haditengerészeti műveletekbe támogatja a készenlétet és az önellátást” – mondta Brendan McLane ellentengernagy, a Naval Surface Force Atlantic parancsnoka.

 

Meltio fémnyomat utólagos marás közben Hibrid gyártás: Meltio fémnyomat utólagos marás közben

 

Polimer 3D nyomtató

A támadóhajó egy második 3D nyomtatót is kapott, amely műanyag alkatrészeket gyárt. Ez a képesség az fémnyomtatóhoz hasonló célt szolgál majd, lehetővé téve a legénység tagjai számára, hogy a NAVSEA által összeállított több mint 300 additív gyártási műszaki adatcsomagból nyomtassanak alkatrészeket.

 

“Ezek a 3D nyomtatók képesek segíteni a haditengerészetnek leküzdeni mind a hajók, mind az évtizedekben mérhető élettartamú rendszerek elavulási problémáit, és közvetlenül hozzájárulnak rendszereink és hajóink fokozott operatív rendelkezésre állásához” – magyarázta Jason Lloyd ellentengernagy, a NAVSEA főmérnöke.

 

További katonai alkalmazási példákért látogassa meg honvédelmi 3D nyomtatás és szkennelés gyűjtőoldalunkat!

0