autoipar-jarmuipar-3d-nyomtatas-additiv-gyartas-alkalmazasa

Autóipar

3D nyomtatás és 3D szkennelés alkalmazási példák a járműiparból

 

Agilis gyártás modern megoldásokkal – fektessen az additív gyártásba és csatlakozzon a piacvezető járműipari cégekhez! Az autóipar az ipar 4.0, köztük a 3D technológiák egyik korai elfogadója és legnagyobb alkalmazója. A Tier 3 beszállítóktól egészen az OEM-ekig a versenyképes cégek már kihasználják a 3D nyomtatásban és 3D szkennelésben rejlő hatékonyságnövelő lehetőségeket. 

 

Tegye rugalmasabbá és hatékonyabbá a munkafolyamatokat a járműgyártás minden ciklusában a prototípusgyártástól az aftermarket alkatrészekig! A 3D nyomtatók költséghatékony és gyors megoldást nyújtanak az egyedi készülékek, alkatrészek, szerszámok, sablonok és prototípusok helyszíni gyártására. Az additív gyártás mai, fejlett és terhelhető, ipari alapanyagai olyan alkalmazási lehetőségeket teremtenek (pl. fémek kiváltása), amely példátlanul gyors megtérülést tesz elérhetővé az autóipari területén. A technológia ráadásul könnyen skálázható – ugyanúgy képes hatékonyan támogatni az egy alkatrészre specializálódott beszállítók, mint a piacvezető OEM-ek munkafolyamatait is, miközben együtt fejlődik az alkalmazás bővülésével.

Autóipari 3D nyomtatás alkalmazások:

 • Prototípusok, funkcionális prototípusok
 • Precíz, egyedi megfogók, vákuumos robot megfogók
 • Gyártóeszközök, munkadarab tartók, pozícionálók
 • Összetett szerelőülékek, ergonomikus operátori eszközök
 • Szenzortartók, védőelemek, jelölők, rendszerezők és tartók
 • Fémformázó szerszámok: lemezhajlító, csőhajlító, hegesztő jigek
 • Minőségellenőrző eszközök, go/no-go sablonok

Autóipari 3D szkennelés alkalmazások:

 • Mérés, ellenőrzés (bejövő és kimenő áru, gyártásközi, automatizált)
 • Reverse engineering
 • Áttervezés
 • Aftermarket alkatrészek tervezésének támogatása
 • Szimulációs környezet
 • Digitális raktározás

Miért érdemes 3D nyomtatást alkalmazni az autóipar területén?

Hatékonyabb iteráció

Az additív gyártás gyorsabb és gyakoribb iterációt tesz lehetővé, aminek köszönhetően azonos fejlesztési idő alatt több ötletet tudnak kipróbálni a mérnökök. A több iteráció eredményeképp fejlettebb termékeket és szerszámokat tudnak tervezni, amelyek jobban kiszolgálják a vevői igényeket. Integráljon olyan, jobb teljesítményű, komplex alkatrészeket a gyártásba, amelyek korábban szóba sem kerülhettek és biztosítsa piacvezető szerepét a felpörgő innovációnak köszönhetően! A prototípusok és más nem bevételtermelő alkatrészek 3D nyomtatása tehermentesíti a megmunkáló gépeket is vagy csökkenti a külső beszállítóktól való függést.

Hatékonyabb gyártás

A házon belüli 3D nyomtató kapacitás az igény szerint elérhető, kritikus alkatrészek előállításával segít elkerülni a gyártósori leállásokat, maximalizálni az uptime-ot és csökkenteni a munkaerő, idő és alapanyag pazarlást. A nagy teljesítményű, célra szabott, nyomtatott szerszámok és alkatrészek segítenek megvágni a költségeket, miközben növelik a termelékenységet. Fejlessze gyártókapacitását gombnyomásra elkészülő, robosztus szerszámokkal, jigekkel, sablonokkal, pozícionálókkal és más gyártóeszközökkel!

Hatékonyabb karbantartás

Varázsoljon a karbantartási munkából valódi versenyelőnyt a helyszíni, szükség szerinti 3D nyomtatás segítségével! A pótalkatrészek digitális raktározása és igény szerinti gyártása páratlan gyorsaságot biztosít a gyártósorok üzemben tartásához, miközben drága raktárterületet és felesleges mérnöki adminisztrációs munkát is megspórol. A kifejezetten költséges állásidők és az átállási idők is minimalizálhatók a gyorsan elérhető, házon belüli additív gyártásnak köszönhetően.

3D nyomtatással támogatott automatizált autóipari gyártás

Nagy hozzáadott értéket jelentő 3D tech alkalmazások a járműiparban

MES rendszer

Az autóipar támaszkodik az egyik legszélesebb körben 3D nyomtatásra a gyártás támogatásához.

 

„Egyrészt természetesen a szerszámok házon belüli additív gyártásán realizálható konkrét idő- és költségmegtakarítás nagyon fontos nekünk. Emellett kiemelt célunk személyre szabott megoldásainkkal a vevői reputáció megtartása, az elégedettség növelése. A fejlesztéseink egy másik része a belső hibák csökkentését, a termelékenység növelését és a leállások elkerülését célozza. Ehhez szorosan kapcsolódik az operátori elégedettség növelése, a jobb munkakörülmények biztosítása a gyártósorokon.” 

– Varga Gábor, mérnökség vezető, Dana Hungary OH

91%-os költség és 95%-os idő megtakarítás az egyedi eszközök fejlesztésében és előállításában a Volkswagen Europa-nál.

 

A Volkswagen Autoeuropa 3D nyomtatással forradalmasította munkafolyamatait. Olyan gyártósori segédeszközöket 3D nyomtatnak, amelyeket naponta használnak az összeszerelő soron. Ez jelentősen, néhány hétről mindössze néhány napra csökkentette a költségeket és az átfutási időket. A velük készült cikket itt érheti el.

Rapid prototípus gyártás

A 3D nyomtatott prototípusok pár óra alatt rendelkezésre állnak, amely jobb termékek és eszközök gyorsabb fejlesztéséhez vezet. Lehetővé teszik több ötlet tesztelését, költséghatékony illeszkedési, szerelési és ergonómiai vizsgálatokat, valamint a gyártó berendezések tesztjét és beállítását is segítik.

Funkcionális prototípusok

A fejlett, ellenálló és hőálló ipari polimerek és fémek 3D nyomtatása lehetővé teszi funkcionális prototípusok költséghatékony gyártását akár a végtermékkel megegyező alapanyagból is.

Automatizálás

A 3D nyomtatás jól tudja támogatni a többi okos, ipar 4.0 technológia bevezetését, a gyártósorok automatizálását is például szenzortartók, beépített chippel vagy a MES rendszerrel kommunikáló kapcsolóval rendelkező, célra szabott eszközök nyomtatásával.

Szerelőülékek

A nyomtatott eszközök célra szabott geometriája és a különböző anyagok kombinációja jobb, a termékeket nem karcoló gyártóeszközök létrehozását teszi lehetővé. Az elektronikai szerelőülékekhez már számos ESD védelmet nyújtó alapanyag is elérhető.

Ergonomikus operátori eszközök

3D nyomtatással könnyen gyárthatók célra szabott és kisebb súlyú, ergonomikusabb szerelő és védőeszközök. Ezáltal az operátori munka könnyebbé és biztonságosabbá tehető.

Pozícionáló sablonok

A szerelés során szükséges pozícionáló eszközök is könnyen és olcsón nyomtathatók akár igény szerint, digitális raktárról.

Robot megfogók

A gyártósorokon dolgozó robotok 3D nyomtatott, célra szabott megfogói egyrészt nem karcolnak, másrészt kisebb súlyukkal gyorsabb mozgást és rövidebb ciklusidőket tudnak elérni. Könnyű és olcsó őket módosítani, emellett additív gyártással komplex geometriák, például belső furatokkal ellátott vákuumos megfogók is gyárthatók.

Fémformázó szerszámok

A nyomtatható fém és kompozit anyagokat gyakran használják fémformázó szerszámok, például lemezformázók, csőhajlítók vagy hegesztő jigek létrehozásához is.

Könnyebb, optimált alkatrészek

A 3D nyomtatást intenzíven alkalmazzák olyan iparágakban, ahol a komplex, optimalizált geometriák gyártásával elérhető súlycsökkentésnek nagy hozzáadott értéke van, így a motorsportban is.

Ellenőrző sablon

A 3D nyomtatás megfizethető és teljes geometriai szabadságot biztosító módja a különböző ellenőrző eszközök, go/no-go sablonok létrehozásának.

Rendszerezők és tartók

Az olyan nem kritikus segédeszközök nyomtatása, mint a különböző rendszerezők és tartók, segít rendet tartani a munkaterületen és csökkenteni a hibázás lehetőségét is.

Ellenőrzés 3D szkennerekkel

Az optikai 3D szkennerek rendkívül gyors és nagy mennyiségű, metrológiai pontosságú adatrögzítése számos autóipari minőségellenőrzési feladatot jelentősen felgyorsított. A szkennerek munkája és a minőségügyi riportálás is automatizálható.

Visszamodellezés és áttervezés

Előfordul, hogy minta alapján dokumentáció nélküli alkatrészt kell újragyártani vagy régebbi autóhoz pótalkatrészt előállítani, amelyben a 3D szkennelés óriási segítség.

Digitális raktározás

A 3D szkennerekkel vagy 3D tervezéssel létrehozott pótalkatrészek, gyártósori segédeszközök, jigek digitális raktározása jelentős költségeket tud megtakarítani a beszerzéssel vagy belső gyártással járó költségek és időpazarlás elkerülésével.

Hatékonyabb autóipari gyártósorok 3D nyomtatással

A 3D nyomtatók segítenek elkerülni a hosszú és költséges gyártósori leállásokat, emellett jelentős gyártási és munkaerő kapacitást tudnak felszabadítani. Mindez együtt a gyárakban gyors megtérülést biztosít, miközben tovább növeli a működési hatékonyságot és agilitást. Ismerje meg részletesen, számos példával illusztrálva a gyártósorokon már bizonyított, legjobb additív gyártás alkalmazási gyakorlatokat és fejlessze folyamatait 3D nyomtatással!

Töltse le útmutatónkat ezen a linken!

Autóipari gyártás fejlesztése erős, folyamatos szálerősített kompozitok 3D nyomtatásával

Markforged kompozit 3D nyomtatók

A Markforged fejlesztette ki a folyamatos szálerősítéses kompozit 3D nyomtatás technológiáját. Az üveg-, kevlár- és karbonszál beágyazásra képes 3D nyomtatókkal bármely járműgyártó kiválthatja a korábban marással készülő alumínium, Danamid, PEEK vagy POM alkatrészeit is. A Markforged kompozit nyomtatóitól nemcsak robosztus, az alumínium szilárdságát felülmúló, hőálló alkatrészeket, de kiemelkedő precizitást, tökéletes felületi minőséget és ipari ismétlőképességet lehet elvárni.

>> Tovább a Markforged kompozit 3D nyomtatókhoz

markforged kompozit 3D nyomtatok marktwo x7 fx20

Konzolok, tartók, ergonomikus eszközök, minőségellenőrző sablonok sokoldalú FFF 3D nyomtatókkal

UltiMaker 3D nyomtatók

Az UltiMaker gépei az egész világon ismertek kiemelkedő nyomtatási minőségükről, széles alapanyag kínálatukról, ipari terhelhetőségükről és egyszerű kezelhetőségükről. Mint az iparban legnépszerűbb asztali FFF 3D nyomtatógyártó, termékeiket megbízhatóság, a PLA/ABS megoldásokon túl ipari alapanyaghasználat és 24/7 terhelhetőség jellemzi. A nyílt alapanyagrendszernek köszönhetően rendkívül költséghatékony és széleskörű felhasználást tesznek elérhetővé.

>> Tovább a UltiMaker kompozit 3D nyomtatókhoz

Felkeltette érdeklődését a 3D nyomtatás?
Keresse bizalommal csapatunkat a felmerülő igényeivel és kérdéseivel!

  Érdekelne: *

  Név *

  Email cím *

  Telefonszám *

  Cégnév *

  Üzenet