artec leo 3d szkenneles haborus bunok egyszeruen dokumentacio freedee

Artec 3D szkennereket adományoznak Ukrajnának a háborús bűnök dokumentálására

A Luxemburgi Honvédelmi Igazgatóság az Artec 3D úttörő technológiájának teljes csomagját szállította Ukrajnának a törvényszéki bizonyítékok 3D-s rögzítéséhez. Miközben az ukrán fegyveres erők, a területvédelmi erők és a polgári hatóságok a konfliktusövezetek megtisztításán dolgoznak, a bűncselekmények potenciális bizonyítékai megsemmisülhetnek vagy elveszhetnek. Ezért különösen fontos, hogy a háborús bűncselekmények bizonyítékait Ukrajnában rögzítsék és dokumentálják, mielőtt azok eltűnnének.

 

Az Ukrajnába már megérkezett csomag 30 darab kézi, vezeték nélküli Artec Leo 3D szkennert, a terepen töltött hosszabb szkennelési időhöz extra akkumulátorokat, nagy pontosságú kalibrációs készleteket és 5 évre szóló Artec Studio szoftverlicenceket tartalmaz a rögzített 3D adatok feldolgozásához és elemzéséhez. Az adatok biztonságosan feltölthetők és tárolhatók egy felhőben is, ahol a nyomozók biztonságosan megoszthatják, elérhetik és feldolgozhatják azokat a világ bármely pontján.

 

 

François Bausch luxemburgi védelmi miniszter elmondta: “Luxemburg határozottan elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziós háborút, és jelentős erőfeszítéseket tett az Ukrajnának szállított halálos és nem halálos katonai felszerelések tekintetében, amelyek értéke jelenleg 74 millió euró, ami a 2022-es luxemburgi védelmi költségvetés több mint 16%-át teszi ki. Támogatásunk azonban nem korlátozódik a katonai felszerelésekre. Támogatjuk az elkövetett orosz háborús bűncselekmények kivizsgálását is, azzal a céllal, hogy a felelősöket bíróság elé állítsák. Ezért az ukrán ügyészségnek a legmodernebb luxemburgi technológiát, 30 Artec Leo 3D szkennert biztosítunk, amelyek nagyban segítik majd az elkövetett háborús bűnökkel kapcsolatos bizonyítékok összegyűjtését.” – tette hozzá.

 

Ez a modern berendezés lehetővé teszi az ukrán törvényszéki csapatok számára, hogy a tárgyak és helyszínek rendkívül pontos 3D modelljeit – az összes rendelkezésre álló bizonyíték digitális ikreit – elkészítsék, és azokat megosszák más nyomozócsoportokkal és a Nemzetközi Büntetőbírósággal. E 3D modellek lehetséges felhasználási területei közé tartoznak a törvényszéki elemzések, például a pontos kárfelmérés, a vérfoltok mintázatának elemzése, a lövedékek röppályájáról szóló jelentések, a boncolási dokumentáció, a virtuális valóság (VR) bemutatása az esküdteknek a bíróságon, a 3D nyomtatott bizonyítékok és még sok más.

 

Artec Space Spider 3D szkennerrel digitalizált lábnyom (FreeDee)

 

“Törvényszéki szakértőink éjjel-nappal dolgoznak, dokumentálják a bizonyítékokat és megállapítják az orosz agresszió tényeit” – mondta Natalia Nestor, a Kijevi Törvényszéki Szakértői Tudományos Kutatóintézet igazgatóhelyettese. “Az ukrán nép nevében, szakértői csapatainkkal együtt, személyesen szeretném megköszönni a luxemburgi nép és kormánya által nyújtott támogatást és segítséget történelmünk e nehéz időszakában. Ez a szükséges felszerelés felgyorsítja győzelmünket, növeli ügyeink hitelességét, és közelebb visz bennünket az egész emberiség győzelméhez.”

 

 

Az Artec Leo a világ egyetlen teljesen vezetéknélküli, MI alapú, kézi 3D szkennere beépített képernyővel, amelyet arra terveztek, hogy gyorsan és pontosan rögzítse az adatokat bármilyen helyszínen. Gyorsasága és könnyű kezelhetősége, valamint a beolvasott adatok közvetlen felhőbe való feltöltésének lehetősége különösen alkalmassá teszi a megoldást a törvényszéki vizsgálatokhoz, ahol a lehető leggyorsabb adatgyűjtés elengedhetetlen. Az Artec Leot Luxemburgban gyártja az Artec 3D, a kézi és hordozható 3D szkennerek és szoftverek világelső gyártója. Díjnyertes, csúcstechnológiás 3D szkennereivel az Artec 3D 15 éve a 3D szkennelési megoldások élvonalába tartozik, és továbbra is elkötelezett a társadalmi jót szolgáló technológia fejlesztése mellett.

 

“Az Artec 3D szkennerei világszerte nagy népszerűségnek örvendenek a törvényszéki szakértők körében a gyors és pontos bizonyítékgyűjtés érdekében. Örülünk, hogy mostantól az ukrán szakértők is hozzáférhetnek ehhez a technológiához, amely sok időt takarít meg számukra az országukban nagy számban elkövetett háborús bűnök bizonyítékainak beszerzése, dokumentálása, értékelése és bíróság elé vitele során” – mondta Art Yukhin, az Artec 3D elnök-vezérigazgatója. “Csodáljuk Ukrajna hősies népét, és megtiszteltetés számunkra, hogy hozzájárulhatunk és támogathatjuk Ukrajnát abban, hogy a háborús bűnösöket és terroristákat felelősségre vonják bűneikért”.”

 

A törvényszéki bizonyítékok rögzítésére szolgáló csomagon túl az Artec 3D a háború kezdetétől fogva elkötelezett az ukrán partnerek és hatóságok mellett. Az Artec 3D az Ukrajnában humanitárius válsághelyzetben segítséget nyújtó luxemburgi székhelyű LUkraine egyesülettel partnerségben minden egyes Artec Leo eladás 1%-át felajánlja annak biztosítására, hogy a segítség elsősegély, gyógyszerek, menedék, élelmiszer és ruházat formájában folyamatosan eljusson azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Emellett a KODA Ltd-vel, az Artec 3D 13 éve elkötelezett ukrán partnerével, valamint a Skeironnal, az ukrán műemlékek 3D szkennelésével foglalkozó ukrán csapattal az Artec 3D jelenleg azon dolgozik, hogy az ukrán örökség felbecsülhetetlen értékű, az elvesztés vagy sérülés veszélye által fenyegetett részeit 3D-ben megőrizze.

 

További katonai alkalmazási példákért látogassa meg honvédelmi 3D nyomtatás és 3D szkennelés gyűjtőoldalunkat!

0