Blog

Angus 3D Solutions: Előrelépés a 3D fémnyomtatással

Az első, Skóciában beüzemelt Metal X rendszer

 

Andy Simpson életében egy jelentős fordulat volt a 3D nyomtatás, mint szolgáltatási üzletág elindítása. Több, mint harminc évet töltött olaj- és gázfeldolgozó üzemekben világszerte olyan országokban, mint az Egyesült Arab Emírségek, Oroszország, Németország, Anglia és Skócia. „Amikor az olajárak a mélybe zuhantak, a vállalatban betöltött szerepem megváltozott” – mondta Andy. Az üzemeket fenntartó személyből üzemeket bezáró és embereket elbocsátó személlyé vált. A legutóbbi munkahelyét elhagyva úgy döntött, saját vállalkozásba kezd. „Egyértelmű lett volna, hogy hagyományos gyártóüzemet nyissak” – mondta Andy.

 

Andy Simpson egy Metal X rendszerrel nyomtatott fémalkatrésszel

 

Ehelyett azonban elindította a Brechin-ben található, 3D szkenneléssel, 3D nyomtatással és gyártással foglalkozó Angus 3D Solutions-t. A vállalat az ügyfelek számára olyan gyártási megoldást tud nyújtani, amely sokkal praktikusabb a hagyományos eljárásoknál „Skóciában nincs túl sok 3D nyomtatással foglalkozó vállalat” – mondja. A vállalkozás dinamikusan növekszik, napjainkra szerteágazó ügyfélkörrel rendelkezik, egyéni vállalkozóktól Skócia legnagyobb olajipari vállalataiig bezárólag. Az Angus 3D számos 3D nyomtatóval rendelkezik telephelyén, többek között Markforged Mark Two és Metal X eszközökkel.

A Mark Two elsődlegesen ülékek és rögzítőelemek gyártását végzi, számos ügyfél már közvetlenül folyamatos szálerősítésű Onyx alapanyagra tervezi a következő munkadarabjait. „Az Onyx kiváló alapanyag” – mondja Andy. „Sokkal több mindenre alkalmas, mint amire mi, vagy akár ügyfeleink számítottak.

 


3D nyomtatott alkatrész támaszokkal

 

Alapvetően Andy nem szándékozott fém 3D nyomtatót vásárolni – véleménye szerint beszerzésük túl költséges lett volna a rendelkezésre álló erőforrásokhoz mérten. Mindez megváltozott, amikor megismerte a Metal X rendszert. „Újra és újra felkerestem a Markforged céget és minden esetben nyitottak voltak az általam bemutatott kihívások megoldásaira”. Jelentkezett a skóciai Zero Waste Circular Economy Investment finanszírozási alapra a kormányon keresztül. Lényegében a pályázatot azzal nyerte meg, hogy elsődleges céljaként azt tűzte ki maga elé, hogy szeretné a 3D fémnyomtatás elérhetőbbé tenné Skóciában mind az emberek, mind az ipar számára.

A díjat megnyerte és az Egyesült Királyságon belül Skóciában telepítésre került egy Metal X rendszer 2018 második felében. Az emberek le voltak nyűgözve. „Megmondom őszintén, semmi sem érdekesebb számomra, mint a rendszer bemutatása ügyfeleim számára – jellemzően le vannak nyűgözve” – mint mondja. Ügyfelei szerint a rendszer más elérhető fém 3D nyomtatókhoz képest kifejezetten egyszerű. A telepítés óta az Angus 3D Printing Solutions több, mint 25 különböző alkatrészt gyártott már le.

Ugyanaz a 3D nyomtatott alkatrész már támaszok nélkül

Mi lesz ezek után?

A Metal X Skóciai telepítése óta Andy lett az a szakember, akit elsőként keresnek a technológia iránt érdeklődő vállalatok, gyártók, egyetemek, rádió és TV állomások Skócián belül. „A Markforged Metal X az életem és vélhetően a sikerem része”. „Az ADAM technológia tette lehetővé mindezt.”

 

 

 

0