Blog

egészségügyi 3d nyomtatás központ csapata

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem saját 3D központot indít a fogászat és az egészségügy területén

A budapesti Semmelweis Egyetemen egészségügyi kutatói, szakemberei és oktatók csapata együttműködnek abban, hogy előre mozdítsák a 3D nyomtatási technológia fogászatban és általános orvoslásban való használatát. A szakértők együtt hozták létre a Semmelweis 3D Központot (SE3D) az egyetem Orvostudományi, Fogorvosi és Gyógyszerészeti Karának támogatására. Az egyetemen eddig 3 darab Form 3B fogászati 3D nyomtató teljesít szolgálatot. A Formlabs interjút készített Dr. Végh Dániellel, az fogászati protézisek szakértőjével, hogy megismerjék a központ létrejöttét és növekedését.

 

Leírná a Semmelweis Egyetem 3D Központ projektjét?

A Semmelweis 3D Center (SE3D) központ a 3D nyomtatási technológia központja a Semmelweis Egyetemen. Csoportunk küldetése az egészségügyi 3D nyomtatási technológiák népszerűsítése és közösségépítés az egyetemünkön a 3D technológiát használók körében. Az SE3D központot Dr. Barabás J. Imre és Dr. Palkovics Daniel alapította, és Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora támogatta.

 

Mind az orvosi, mind a fogorvosi terület alkalmazza a 3D nyomtatást a betegek mindennapi kezelésében, és mindkettő folyamatos innovatív kutatásokat folytat. Az SE3D Center együttműködési platformot kínál ezeknek a kutatóknak és orvosoknak. Az a jövőképünk, hogy új módszereket találjunk a régi és új orvosi kérdések megoldására kísérletezések útján.

 

3D nyomtatott fogászati modell

 

Mi késztette a Semmelweis Egyetemet a 3D nyomtatás központ projekt megvalósítására?

 

A kivételes munkatársak és a tehetséges hallgatók vezető pozícióba juttatták a Semmelweis Egyetemet a felsőoktatásban. Ezenkívül a megfelelő felszerelés elengedhetetlen a modern digitális fogászat gyakorlati részleteinek tanításához és elsajátításához. Míg az orvostudomány és a fogászat különböző területein az egyes kutatócsoportok évek óta alkalmazzák a 3D technológiát, addig az egyetemen hiányzott a központosított 3D létesítmény.

 

Az SE3D-t 2020-ban alapították, hogy összekapcsolja azokat az egészségügyi, fogászati, az oktatási és kutatási területeket, melyek a 3D nyomtatást használva képesek megosztani ismereteket és bevált gyakorlatokat. A 3D technológia határtalan platformot kínál számunkra az ötleteléshez, a tervezéshez és az alkotáshoz.

 

Miért a Formlabs Form 3B fogászati 3D nyomtatókat választotta a 3D Központ?

 

A Formlabs a 3D nyomtatás terén elismert vállalat. A központunkba telepített Form 3B fogászati 3D nyomtató csúcskategóriás megoldást nyújt egy felhasználóbarát, kompakt csomagban. A Formlabs-szal dolgozó partnerek lenyűgözőek. Tetszett, hogy a Formlabs olyan vállalatokkal dolgozik együtt, mint a Materialize, a Digital Smile Design és a 3Shape. Ezenkívül a Form 3B optimális választás egy átlagos fogorvos számára, aki hajlandó kipróbálni az additív technológiát a betegellátásban. Például Magyarországon a fogorvosi rendelők pályázhatnak állami támogatásra vállalkozásuk fejlesztése és a digitalizáció támogatása céljából. A fogorvosok és a fogászati laboratóriumok élnek a 3D nyomtatási pályázatokkal, mert hosszú távon pénzt takaríthatnak meg, következetes eredményeket hozhatnak létre, és akár az aznapi gyártást is fontolóra vehetik.

 

És bár ez nem kapcsolódik a tárgyhoz, a vállalat magyar gyökerei és az a tény, hogy kutatási központjuk és cégük Budapesten található, növelik a Formlabs 3D nyomtatók használatának varázsát.

 

Fomlabs fogászati alapanyagok

A Formlabs intenzíven fejleszti a Form 3B nyomtató fogászati képességeit: számos kifejezetten fogorvosi, fogtechnikai felhasználásra fejlesztett alapanyag és 3Shape integráció segíti a széleskörű felhasználást

 

Hány 3D nyomtatója van ma a központnak?

 

Az SE3D Centerben kilenc 3D nyomtató van, a Semmelweis Egyetemen pedig 3 db Form 3B nyomtatónk van, és ez a szám növekszik. A Form 3B SLA nyomtatók mellett FDM nyomtatókat használunk anatómiai modellek létrehozásához és oktatási célokra. Terveink között szerepel, hogy hamarosan más 3D nyomtatókat vásárolunk a Formlabs-tól. A Form Fuse 1 SLS nyomtató például nagyon ígéretes; támogatjuk ezt a beruházást.

 

Milyen egyéb felszereltséggel rendelkezik a 3D Központ a 3D nyomtatókon kívül?

 

Az SE3D hozzáférhet 3D intraorális szkennerekhez, virtuális valóság headsetekhez, 3D modellező szoftverekhez, szimulátorokhoz és még sok máshoz. Mivel a központ a Semmelweis Egyetem része, hozzáférhetünk a Fogorvosi Kar tulajdonában lévő összes berendezéshez. Partneri kapcsolatban állunk más műszaki intézetekkel is, amelyek képesek elvégezni a CAD modellezést, a visszafejtést, a mechanikus és fluidikus szimulációkat, sőt a virtuális valóságot is.

 

Diákjaink különböző intraorális szkennerekkel tanulnak digitális technikákat, beleértve a 3Shape TRIOS-ot, a Planmeca Emerald S-t és a Medit 500-at.

 

3D nyomtatott implantátum, csont és állkapocs modellek

 

Hogyan fogják használni a 3D nyomtatást az egyetem fogorvosi oktatásában?

 

A Fogorvostudományi Kar 2021 tavaszán új alapképzést vezetett be a Digitális fogászat alapjai címmel. Magyarország legismertebb oktatóinak előadásai mellett a hallgatók megtervezik a beteg kezelését egy CBCT-vizsgálattól kezdve az implantátumra épített, fix, részleges fogsorig és végre hajtják a folyamat összes különböző lépését.

 

Hasonló a helyzet az általános orvoslás részlegében is. Nemrégiben meghirdettek egy új választható tanfolyamot, a Digitális orvostudomány alapjai címmel, amelynek célja, hogy gyakorlati ismereteket adjon az orvostanhallgatóknak a 3D technológiákról. A tanterv az orvosi 3D technológia teljes spektrumát lefedi, beleértve az adatrögzítést, a DICOM adat átalakítását, a szegmentálást, a 3D nyomtatást és a nyomtatott tárgyak utómunkálatait.

 

A tananyag két részre oszlik. Az első rész elméleti ismereteket (radiológia, 3D-s modellezés alapjai és nyomtatás) mutat be. A második rész részlegspecifikus és gyakorlati, ahol a hallgatók több különböző beteg esettel találkoznak.

 

Miért elengedhetetlen, hogy a fogorvos és fogtechnikus hallgatók hozzáférjenek a 3D technológiákhoz?

 

A 3D nyomtatás az orvostudomány és a fogászat területén sztenderdé válik. A fogorvosi rendelők, fogtechnikák és klinikák többsége valamilyen digitális technológiát alkalmaz a mindennapi munkában. A hallgatóknak gyakorlati tapasztalatokkal kell rendelkezniük a technológiával kapcsolatban, és így betekintést és gyakorlati képzést kapnak, mielőtt befejezik tanulmányaikat.

 

A 3D nyomtatás még mindig viszonylag új tanulási és oktatási eszköz az orvosképzés számára. Az általános orvoslás területén a képalkotó adatkészletekből készült, anatómiai hűséggel rendelkező betegspecifikus 3D modellek jelentősen javíthatják a sebészek új generációjának ismereteit és készségeit. Ez az anatómiai hűség lehetővé tette a hallgatók számára, hogy a műtéti beavatkozás előtt megnézzék és megértsék a kórtant és a strukturális összefüggéseket. A vizualizáció révén történő jobb megértés lehetővé tette a műtéti csoportok számára, hogy pontosabban megtervezzék a beavatkozásokat, modellezzék a megfelelő implantátum dimenziókat, és létrehozzák az implantátumot 3D nyomtatási technológiával.

 

Vitathatatlan, hogy elengedhetetlen a 3D technológiák kínálta lehetőségek beépítése a modern 21. századi orvosi és fogorvosi oktatásba.

 

 

forrás: formlabs.com

 

Ha szeretne többet megtudni a Form 3B nyomtatóról, keresse fel dedikált aloldalunkat vagy vegye fel a kapcsolatot csapatunkkal!

Form 3B nyomtató

Kapcsolatfelvétel

 

0