Blog

A legendás Ford GT40 módosítása Artec 3D szkennerekkel

A mindössze 126 példányban legyártott Ford GT40 sportautót az 1960-as években, Henry Ford II és Enzo Ferrari nagy rivalizálása közepette tervezték. Chris Ashton, a régi autók megszállott amerikai gyűjtője elhatározta, hogy 3D technológiákkal módosítja, személyre szabja saját Ford GT40-ét. A kivitelezéshez Artec Space Spider és Artec Eva 3D szkennereket használt. Elégedett az eddigi munkával, és bízik benne, hogy járművével mihamarabb hasíthat a kaliforniai utakon.

 

3D szkennerekkel gyakran digitalizálnak múltbéli tárgyakat, régi gépek alkatrészeit és műemlékeket is. A digitális másolat megőrzésre és felújításra is alkalmas, de módosítható, egyedire is átalakítható mielőtt a szkennelt modell 3D nyomtatással fizikai formát ölt.

 

A Ford GT40 fényszóró szkenje

A Ford GT40 fényszóró szkenje az Artec Studio szoftverben, forrás: Artec 3D

 

A gyors és pontos 3D szkennerek a veterán autók világában különösen izgalmas lehetőségekkel kecsegtetnek. Már nem gyártott régi járművek meghibásodott, nehezen karban tartható és alig beszerezhető részei készíthetők el így újra. Olcsóbb is, mintha a tulajdonosok magas áron dolgozó és ritka specialistákhoz fordulnának. Egy fejlett, kézi 3D szkennerrel akár maga a tulajdonos is könnyedén digitalizálhatja az eredeti darabot, majd a digitális után jöhet a fizikai változat. A 3D szkennelés lehetőséget ad a pontos, eredeti terveknek megfelelő újragyártásra.

 

Ashton nemcsak a régi autókért rajong, hanem cége, a Ruffian Cars sportautókat is épít, módosít. Évek óta dolgoznak 3D technológiákkal. Egy ilyen folyamathoz azonban sok iteráció szükséges, hogy az új modell minél inkább olyan legyen, mint az eredeti. A vállalat pontosan ezért vásárolt kézi Artec 3D szkennereket.

 

Ford GT40 fényszóró 3D modellje

Ford GT40 fényszóró 3D modellje, forrás: Artec 3D

 

Az Artec Evaval az egész autót, az Artec Space Spiderrel a kisebb alkatrészeket szkennelik le. Utóbbival nagyfelbontású és pontosabb felvételek készíthetők a kisebb részletekről és pontos illesztésekről, hogy a komponensek minél jobban összeilljenek egymással. A Space Spider tökéletes választás a részletességet, aprólékosságot és nagy pontosságot igénylő alkalmazásokhoz, ideális kicsi tárgyakhoz. Mivel a szkenek eredeti méretben mennek számítógépre, a modellezésnél és a nyomtatásnál nincsenek méretproblémák.

 

Ashton egy novemberi rendezvényen tervezi bemutatni a felújított Ford GT40-et.

forrás: 3dnatives.com és freedee.blog.hu

0