3D nyomtatott tárgyak webshopja az INOKA tanulóitól

Az Interaktív Oktatásért Alapítvány (INOKA) számítástechnikai foglalkozásokat tart autizmussal élő gyermekek és az oktatásból kiszorult 16 év feletti fiatalok számára. Tavaly szeptemberben szerezték be MakerBot Replicator 2 típusú 3D nyomtatójukat a Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott pályázatuk keretében, amelyet 3D modellezési tanfolyamaikon használnak. A résztvevők azóta nemcsak megtanultak 3D tervezni, de már megrendelésre is dolgoztak, és az alapítvány 2015.szeptemberében saját webshopján is elérhetővé teszi a tanulók 3D nyomtatott terveit.

Az INOKA Alapítvány tavaly szeptemberben indított 3D tanfolyama során többek között 3D modellezéssel, objektumok 3D nyomtatóra optimalizálásával, a 3D nyomtatás folyamatával, textúrázási eljárásokkal, 3D animációval és karaktermodellezéssel ismertette meg a tanulókat. A projektet a Norvég Civil Támogatási Alap támogatta és a májusban sikeresen vizsgázók idén szeptemberig workshopokon folytathatják tanulmányaikat.

A képzés résztvevői egy MakerBot Replicator 2 3D nyomtatón nyomtathatják ki terveiket. Az autizmussal élő fiataloknak ez a kihívás, illetve a lehetőség a modellek kinyomtatására rengeteg motivációt, izgalmat és lehetőséget ad. Az alapítvány pedig már a tanfolyam indításakor is azt célozta, hogy a 3D műhely programjában résztvevők számára innovatív foglalkoztatást biztosítson egy jövőbeni társadalmi vállalkozás keretében. Lassan egy év távlatából pedig annyit fejlődtek a fiatalok, hogy ez a cél is megérett a megvalósításra, és az INOKA tervei szerint szeptemberben megnyitja a webshopot, amelyen keresztül megrendelhetővé válnak a tanulók által készített modellek.

A tanulók az INOKA alapítvány saját fejlesztésű e-learning tananyagán keresztül tanulják az Autodesk 3ds Max Design programot. A tananyag felnőttképzési engedélyeztetése sikeresen lezajlott, melyet az INOKA alapítvány a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével és a MITIŐK Egyesülettel együttműködve valósított meg.

Az „utánpótlást” pedig egy újabb 3D grafikai képzés indításával biztosítják. A jelentkezés az Autizmus-specifikus 3D grafikai képzés tanfolyamra jelenleg is elérhető az INOKA Facebook oldalán.