Blog

3D nyomtatott filmdíszlet Craftbot XL ’flottával’

A SzínMűvek Kft. fő csapásirányként filmdíszletek gyártásával foglalkozik. Digitális szobrászműhelyük a kisebb méretű ősminták, egyedi kiegészítők vagy szokatlan bizgentyűk mellett teljes látványok, utcarészletek, belső terek vagy valós méretű testmodellek gyártására is rendszeres megbízásokat kap. Nem véletlen, hogy a többek között habvágóval, robotkarral felszerelt műhelyükbe szintén nagy munkaterű, terhelhető és megbízható 3D nyomtatót kerestek. Így állt náluk év elején nem egy, hanem rögtön 4 darab Craftbot XL munkába. Kőrösi Gábort, a SzínMűvek egyik alapítóját faggattuk a munkáikról és a 3D nyomtatók szerepéről a projektek megvalósításában.

 

A SzínMűvek Kft. formatervezőkből, grafikusokból álló csapata tervezéssel, széles formátumú 2D nyomtatással, testmodellezéssel, díszletek, makettek, szobrok, épületszobrászati elemek és mindenféle egyedi ötlet kivitelezésével foglalkozik. Sajnos a filmes szakma „átka”, hogy legtöbb munkájukat hétpecsétes titok fedi, de elmondható, hogy többek között olyan hazai és külföldi produkciókon is dolgoztak, mint a Munich, Die Hard 5, Liza a rókatündér, Atomszőke, Vörös Veréb, The Martian, Inferno, Spectral, Borgias, Spy, Alienist, Radioactive, Picasso, Homeland, Last Kingdom, Blade Runner 2049, Saul fia vagy a Hellboy II. Utóbbiból megmutathatjuk ezt a brutális oszlopcsarnokot, mely az ő munkájukat is dicséri. A rúnákkal borított oszlopoktól kezdve a fogaskerekig dolgoztak a látványon, a két hatalmas gömbszobor pedig szintén a csapat büszkesége:

 

hellboy díszlet

Az akkor még kihasználatlanul álló budapesti Tüskecsarnok volt berendezve a film díszletének. Ezzel a feladattal indult a SzínMűvek Kft. térbeli karrierje több, mint egy évtizeddel ezelőtt.

 

’Igazán apróságok kellenek, hogy felöltöztess egy filmet és megváltozzon a tér kora.’ Legyen az egy csatornafedél, plakát vagy egy utcatábla az adott korszakból, azt oda kell tenni, hogy hihető legyen a kép. A SzínMűvek repülőgéphangár-szerű műhelyében azon dolgoznak, hogy ilyen kisebb vagy sokszor nagyobb részletekkel repítsék el egy másik világba a nézőt. 3D munkáikhoz a Rhino 3D modellező szoftvert gyakran használják, amellyel Gábor a 3D Akadémián ismerkedett meg.

 

kőrösi gábor

Kőrösi Gábor, a SzínMűvek Kft. egyik alapítója

 

A csarnokokban 160-as szállal dolgozó CNC habvágót és 1,5×1 méteres vákuumformázó gépet is találunk, de talán az egyik leglátványosabb elem a leghátsó teremben dolgozó hattengelyes robotkar. Amikor ott jártunk, a gép egy hamarosan itthon forgatásra kerülő amerikai szuperprodukció díszletén dolgozott: 1-2 hónap alatt többszáz négyzetméternyi domborművet kell legyártania. A díszletek mellet például a robotkar munkáját dicséri a Taubert László Dagály uszoda előtti 6,5 méter magas szobra is.

 

taubert lászló szobra

A hatalmas forma szeleteit hungarocellből faragták ki a robotkarral, amelyre alapozva precíziós öntéssel készült el alumíniumból a szobor héjszerkezete.

 

A termekben kolbászolva, két ’hű’ és ’há’ között megakadt a szemünk egy csendesen, tisztán álló Prusa RepRap 3D nyomtatón is. Kőrösi Gábor elmesélése szerint ezzel a géppel soha nem vállaltak megbízást, inkább csak nyilvánvalóvá tette számukra, hogy náluk egy 3D nyomtató nem 3D nyomtató. Nem tudtak értelmezhető tempóban haladni egy darab ilyen kis munkaterű géppel.

 

Az első tapasztalatok után kivártak, amíg jobban körvonalazódtak a 3D nyomtatással hatékonyan kivitelezhető feladatok, majd némi piackutatás után a FreeDee által forgalmazott, magyar fejlesztésű Craftbot 3D nyomtatók legnagyobbikára esett a választásuk. ’Ha ekkora méretben keresek 3D nyomtatót, akkor háromszor vagy négyszer ekkora összegért találok alternatívát. Ennél több érv igazán nem kellett. Emellett láthatóan szépen, pontosan dolgoznak, és így négyen már felveszik a tempót a többi gyártó eljárással is, amivel dolgozunk.’ – magyarázta nekünk alkalmi idegenvezetőnk.

 

Craftbot XL 3D nyomtatók

Craftbot XL 3D nyomtatók

 

Első olyan megbízásuk, amelyhez a Craftbot XL nagyformátumú 3D nyomtató csatasort is bevethették szintén az említett hollywoodi produkcióhoz kapcsolódik. Nem is gondoltuk volna, pedig a 3D technológiák rohamos fejlődésének köszönhetően kézenfekvő, hogy a fontosabb filmszereplők 3D nyomtatott, élethű másai ma már sok esetben előbb megérkeznek a forgatások helyszíneire, mint maguk a színészek. A munkafolyamat úgy zajlik, hogy a főszereplőket Hollywoodban digitalizálják, majd elküldik a SzínMűveknek a fájlokat, hogy ők elkészíthessék a szereplők milliméter pontos, élethű másait. Ez rengeteg segít a stábnak, például a jelmezkészítőknek felkészülni a színészekkel való munkára, akik így előre rájuk tudják szabni a ruházatot vagy a páncélokat.

 

faragott díszlet szobor

Ezt a szobrot a hattengelyes robotkar segített létrehozni.

 

A 3D nyomtatás határozott előnye a SzínMűvek számára, hogy az olyan összetett formák, amelyek sok alávágást tartalmaznak, könnyebben előállíthatók, mint habvágással vagy marással. A titokban tartott produkció főszereplőit részben purhabból marták ki, részben 3D nyomtatással hozták létre. Az egyszerűbb részek, például egy szoknya, marással gyorsabban elkészülnek, de a bonyolult, sok alávágást tartalmazó felsőtestnek például nem állnak neki faragással, mert ott az időarány megfordul a nyomtatás javára.  Emellett a robotkar, habvágó vagy marógép programozást és folyamatos felügyeletet is igényel, a 3D nyomtatók viszont mennek maguktól. ’24 órás nyomtatás? Na bumm, akkor holnapra kész van!’

 

Kőrösi Gábor az ellenálló, kemény műanyag alapanyagot is a 3D nyomtatás előnyeként hozta fel, mivel a hab elég sérülékeny, az abból készült formákat még egy kemény héjat képező anyaggal kell ütésállóvá tenniük. Mivel elsődleges céljuk minden esetben az élethű végeredmény, ezért természetesen a nyomtatott felületeket is kezelik. A 0,3 mm-es rétegvonalakat most egy ragasztó spray réteggel tűntetik el, amely sima és szépen festhető felületet képez. A fenti Oscar szobor, illetve ezek a munkadarabok is az első ilyen tesztek sikeres eredményei:

 

felületkezelt 3D nyomatatások

Ragasztó spray-vel és festékkel felületkezet 3D nyomatok.

 

Mivel ebben a szakmában nincs két egyforma megbízás, ezért a 3D nyomtatók jövőbeni feladatait nehéz megjósolni. Lehet, hogy legközelebb egy űrhajó alkatrészei, majd Scarlett Johansson domborulatai, másnap pedig egy 19. századi díszes kandeláber részletei materializálódnak a Craftbot XL-ek munkaterében. Bonyolultság szempontjából mindegy, hiszen a 3D nyomtatók számára mind egyformán „egyszerű”.

 

 


Ön is érdeklődik a Craftbot 3D nyomtatók iránt?

Vegye fel velünk a kapcsolatot és jöjjön el az összes Craftbot 3D nyomtatóval felszerelt irodánkba, ahol működés közben mutatjuk be a gépeket és segítünk a választásban.