3D nyomtató pályázati pénzből

A 2014-2020-as időszakban rengeteg uniós és állami pénz pályázható, aminek (örömünkre) mi is érezzük a hatását. Nem tudnánk két kezünk és lábunk ujjain megszámolni, hány olyan megkeresésünk volt nyár óta, ami pályázati eszközbeszerzéshez kapcsolódik. A pályázati dömping pedig fokozódhat, hiszen az ősz folyamán többek között megnyílnak a kutatás-fejlesztési pályázatok. Sokan konkrét célra szeretnének beszerezni 3D nyomtatókat és szkennereket, de vannak, akiknek egyelőre inkább csak elképzelései vannak, körvonalak, viszont most vág bele a beruházás előkészítésébe.

A HVG cikke szerint minden második cég szeretne pályázni európai uniós forrásra, amelyet 30 százalékuk eszközbeszerzésre fordítana. A KKV-k, amelyek most kapnak az alkalmon, műszaki, technológiai fejlesztési terveikre, K+F+I tevékenységük ösztönzésére és versenyképességük növelésére jelentős összegekhez juthatnak hozzá pályázati úton. Olyan összegekről beszélünk, amelyekbe akár több szálhúzásos 3D nyomtató és professzionális 3D szkennerek is beleférnek, amennyiben ez egyezik a vállalkozás terveivel. Hozzánk az 1-2 darab 3D nyomtatóra vonatkozó árajánlatkérésektől a több tízmilliós összegeket meghaladó, különböző 3D szkennereket, nyomtatókat és kiegészítő infrastruktúrát felvonultató beruházásokig érkeznek megkeresések. Azt még ritkább esetben látni, hogy mi realizálódik ezekből, hiszen nemcsak a pályázatok elbírálásán múlik, de általában az is elvárás, hogy legalább 3 külön cégtől rendelkezzen a pályázó érvényes árajánlattal.

Milyen pályázaton mehet most át egy 3D nyomtató?

Ez nem épp a szakterületünk, pusztán a kíváncsiság kedvéért néztünk picit körül a témában. Nem véletlen az sem, hogy a pályázatok iránt érdeklődő vállalkozások többsége szakértő bevonásával szeretne pályázni. A pontosságot ez esetben a 3D szkennereinkre, nyomtatóinkra és a pályázatíró cégekre bízzuk, mi pedig az ötletadás és inspiráció szigetére táborozunk le.

Rövid kutakodás után találtuk meg a „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” elnevezésű GINOP -2.1.7-15 (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) és a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” elnevezésű GINOP-2.1.1-15 pályázati felhívást, amelyekre november eleje óta lehet pályázni és amelyekre már volt ajánlatkérőnk, aki hivatkozott. A prototípusgyártás és termékfejlesztés épp azok a területek, ami mondhatni a 3D nyomtatók természetes élő közege, a folyamatok, amelyek során a legintenzívebb a felhasználásuk. A Piac és Profit cikke szerint a GINOP-2.1.7-15 felhívásnak a keretében 20 milliárd forint fordítható prototípusfejlesztésre és forgalomba hozatalra, amelyből a mikro-, kis- és középvállalkozások 10 és 130 millió közötti összegekre pályázhatnak! Belegondolva, hogy még a minimum összegből is majdnem 5 darab MakerBot Replicator Z18-at lehet beszerezni, csak még inkább alátámasztódik az, hogy a 3D nyomtatás már nem a jövő és nem elérhetetlen űrtechnológia, hanem a karnyújtásnyira lévő jelen, amely sok vállalkozás versenyképességét befolyásolja.

Az említett cikk szerint a pályázatokat „2015. december 15-től két éven keresztül adhatják be azon hazai mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek Magyarországon székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető jogi személyiségű gazdasági társaságok, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező kettős könyvvitelt vezető jogi személyiségű gazdasági társaságok fióktelepei, amennyiben nem tartoznak az EVA hatálya alá. Kitétel, hogy a támogatandó projektek ne a közép-magyarországi régióban (tehát ne Budapesten vagy Pest megyében) kerüljenek megvalósításra.”

z18-csomagajánlat

A pályázható összeg függ a vállalkozás lezárt üzleti éveinek számától. Ha például még nincs egy éves a cég, akkor maximum 50 millió forint értékű támogatást kaphat, de ez is bőven elég több professzionális 3D nyomtató beszerzésére pályázati pénzből. Néhány további pénzügyi kitétel mellett fontos az is, hogy a projekt keretében létrehozott technológiai fejlesztésnek jelentős újdonságot és szellemi hozzáadott értéket kell tartalmaznia, üzletileg értéket kell teremtenie és kizárólag új (vagy nagyon átdolgozott) termékekre, szolgáltatásokra, illetőleg azok piacra vitelére kell irányulnia.

A GINOP-on kívül, még a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) nevét hallottuk, láttuk többször a partnereinktől (idén is), de nem bukkantunk rá, hogy ennek keretein belül van-e még élő lehetőség eszközbeszerzésre pályázni. Több forrás szerint 2013-ig tartott a program. Fura.

A pályázatok beadásának szigorú formai követelményeit közvetve mi is tapasztaljuk, hiszen a begyűjtött árajánlatoknak is különböző elvárásoknak kell megfelelniük. Az alapadatok mellett sokszor a megrendelő által adott formátumban kérik be a nyomtatók, szkennerek VTSZ számát és részletes technikai jellemzőit, ezáltal biztosítva az összehasonlíthatóságot. Az ajánlatokhoz minden esetben nyilatkozni kell az ajánlattevőnek, hogy az adott termék kereskedelmével üzletszerűen foglalkozó vállalatról van szó. Ami külön jó a pályázóknak, hogy tudtunkkal a kiszállítás, üzembe helyezés és betanítás szintén a pályázati úton elszámolható tételek közé tartozik eszközbeszerzés esetén.

Olvasgatás közben belefutottunk pár linkbe, ami talán másnak is hasznos lehet, aki most kezdi el felfedezni a pályázatok világát. Sok sikert kívánunk minden pályázó vállalkozásnak!

0