Blog

3D nyomtatás és 3D szkennelés témájú ingyenes webinárok

Ahogy egyre nagyobb sebességgel terjed a magyar iparban az additív gyártás, úgy nő a tudásszomj és az igény a 3D technológiákkal kapcsolatos, szakmai képzések felé. Ilyen tematikájú online képzéseket eddig jellemzően angol nyelven lehetett csak találni, azonban a FreeDee csapata két hete magyar nyelvű webinár sorozatot indított főként az ipari felhasználókat érdeklő, a 3D nyomtatás és 3D szkennelés felhasználási területeit érintő témákban.

 

A 3D technológiákra specializálódott FreeDee Printing Solutions professzionális gépekkel szolgáltat és kereskedik is, mindazonáltal a csapatunk feladatai között a kezdetektől fogja kiemelt szerepet játszott az ismeretterjesztés is. A 2012-es alapítás óta napi szinten frissülő blogot vezetünk az additív gyártástechnológiák fejlődéséről. A cég fejlődésével párhuzamban 2015-ben megalapítottuk a 3D Akadémiát, Magyarország egyetlen 3D technológiáknak dedikált oktatási stúdióját, majd az ezt követő évben elindítottuk a 3DTech az Iskolákban programot, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mostanra az ország iskoláinak jelentős részében már nagyon fiatalon megismerkedhetnek a tanulók a 3D nyomtatás technológiájával. Habár a kijárási korlátozásoknak köszönhetően a 3D Akadémia személyes képzései szünetelnek, nem szerettük volna feladni ismeretterjesztő tevékenységét, ezért ingyenes, informatív, online előadások szervezésébe kezdtünk.

 

A webinárok tematikája

Létrehoztuk a ’3D tudásbázis’ névre keresztelt weboldalt, ahol bárki egy helyen elérheti mind a mi magyar nyelvű online előadásainkat, valamint az általunk forgalmazott világmárkák által közzétett ingyenes, angolnyelvű képzéseket. A FreeDee csütörtök délutánonként tartja webinárjait.

 

online oktatás webinár kép

Az első webinárra készülődve

 

Az első alkalomra április 23-án került sor ’Alkatrészpótlás 3D szkenneléssel és 3D nyomtatással’ témában, amely során Artec Space Spider metrológiai kézi 3D szkennerrel digitalizáltunk élőben egy tárgyat és végigvezettük a közönséget az utómunka és újragyártás lépésein, egészen a nyomtatott alkatrész visszaméréséig. Az előadás ezen a linken bárki számára visszanézhető egy regisztrációt követően. Az első webinárra több mint százan jelentkeztek, ami lendületet és megerősítést adott nekünk abban, hogy hatalmas itthon az igény a magyar nyelvű online képzésekre és gyakorlatias terméktesztekre a rohamosan fejlődő 3D technológiák területén.

 

A FreeDee következő élő webinárjára május 14-én, csütörtök délután 16:00-kor kerül majd sor ’3D szkennelésen alapuló visszamodellezési stratégiák’ témakörben, amelyre itt lehet regisztrálni. Az ezt követő csütörtökökön pedig olyan izgalmas témákra lehet számítani, mint például az egyedülálló, folyamatos szálerősítésre képes kompozit 3D nyomtatás optimalizálása és felhasználási területei, a tiszta réz alkatrészek gyártása Markforged Metal X rendszerrel vagy az optikai 3D szkennerekkel és metrológiai szoftverekkel történő minőség-ellenőrzés. A csapatunk emellett örömmel lát minden kívülről érkező témaötletet is.

 

 

Természetesen a FreeDee által képviselt márkák sem tétlenkednek, többek között a Formlabs és a Markforged is rendszeresen tart online előadásokat, ahol jellemzően partnereikkel készült esettanulmányok segítségével 1-1 felhasználási területet mutatnak be, az Ultimaker pedig podcast sorozatot indított, amelyeket szintén mind elérhetnek a látogatók a heti szinten frissülő 3D tudásbázis oldalunkról.

 

Itt az online tárgyalások korszaka?

A FreeDee-t legtöbben a piacvezető márkákból összeálló, professzionális és mégis elérhető árú 3D nyomtató és 3D szkenner kínálatáról ismerik. Fontosnak tartjuk, hogy az ügyfelek saját feladataikon keresztül próbálják ki a 3D nyomtatók és szkennerek tudását, mert így lehet a legjobban megismerkedni a 3D technológiákban rejlő lehetőségekkel. Rendkívül fontosak az élő termékbemutatók, a gyakorlati, személyes tapasztalatok a berendezésekkel, amelyek jelentős része most online platformokra helyeződött át.

 

Szerintünk ez nem hátrány, sőt hatalmas lehetőséget rejt, hogy az online kapcsolattartás most tömegesen válik természetes, hétköznapi és elfogadott kommunikációs formává. A tréningek és online terméktesztek résztvevőitől már számos pozitív visszajelzést kaptunk – az interaktív lehetőségek, az adott munkafolyamat közben bemutatott gépek, a képernyőmegosztás, a visszanézhetőség és az, hogy egyik félnek sem kötelező a találkozó miatt akár órákat autóznia, mind-mind kényelmessé és hatékonnyá teszik a megbeszéléseket. A FreeDee irodája természetesen az engedélyezett idősávban továbbra is nyitva tart, az online lehetőségekkel párhuzamosan szakértő csapatunk a szükséges óvintézkedések mellett örömmel lát minden személyes érdeklődőt is.

 

Online tréningre kész munkaállomás

0