Blog

Protetikai terv

3D nyomtatás a Mühl fogtechnikai laborban

„Utólag belegondolva elképzelhetetlen, hogy volt élet korábban is.” – Dr. Mühl Attila, fogszakorvost kérdeztük a Formlabs 3D nyomtatókkal szerzett tapasztalatairól. A Mühl fogtechnika immár két éve alkalmazza feladatai elvégzéséhez házonbelül a 3D nyomtatást. Form 2 sztereolitográfiás (SLA) 3D nyomtatóikat az implantátumok behelyezését segítő fogászati fúrósablonok gyártásához használják.

 

Hogyan kezdődött a kapcsolat a 3D nyomtatással?

Az első Formlabs nyomtatónkat azért vásároltuk, mert navigált implantációs sablonokat szerettünk volna készíteni. Korábban erre csak bonyolult manuális berendezések, vagy központi 3d nyomtatás igénybevételével lett volna lehetőségünk. A manuális berendezések alkalmazása nem vált a piacon közkedveltté. A központi gyártás időigénye és költsége nem volt a kezelések menetébe beépíthető.

Először egy Form 1+ nyomtatót vásároltam, amiről mindenkit lebeszélnék, mivel a zárt rendszer hiánya miatt néhány hetente szét kellett bontanunk a gépet, hogy a védtelen kis tükröket óvatosan portalaníthassuk. Utána vásároltam a Form 2-t (a Formlabs gépének immár harmadik, kiforrott generációja), ami az 1+ kínos gondjait kiküszöbölte, és ez a modell már teljesen megbízhatóan teljesíti a kiadott feladatokat. Két éve alkalmazzuk a technológiát saját részre, és tervező-licenszesek kiszolgálására. Utólag belegondolva elképzelhetetlen, hogy volt élet korábban is.

 

Milyen feladatokhoz alkalmazzák a Form 2 3D nyomtatóikat?

Mi az implantátum behelyezését segítő úgynevezett fúrósablonok gyártására használjuk.

3d nyomtatott fogászati furosablonok

 

Hogyan készülnek ezek a sablonok?

Ez a rendszer úgy működik, hogy az adott cég szoftverével gyártói licenszem van Magyarországra. Jelenleg a CoDiagnostix nevű szoftvert használjuk. A programból két verzió létezik, egy tervező, és egy tervező + gyártó. Utóbbival szolgáltatunk mi Magyarországon terméktámogatást, sablonnyomtatást a tervező licensz tulajdonosoknak. A fúrósablonok árfekvése így közepes (kb. 50.000.-, implantátumok számától függetlenül).

Létezik olyan szoftver, ahol mindenki maga nyomtathat, de általában jelentősen magasabb éves szoftverdíj fejében. Ez annak előnyös, aki rendelkezik gyártói tapasztalattal, és viszonylag nagy számban gyárt sablonokat. Ilyen esetben a sablon díja csak attól függ, ki milyen áron tudja magának előállítani, és hogy az éves licenszdíj hány sablonra oszlik el. A piacon még mindig elterjedtek központilag gyártott, magas árfekvésű rendszerek, ahol a sablon ára sokszor a behelyezni kívánt implantátumok számával nagyon megemelkedik.

A Form 2-vel egy 3D nyomtatási menet 1,5-6,5 órán át változik, a nyomtatott sablonok számától és a rétegvastagságtól függően, azonban egy menetben akár 6 munkadarab is elkészülhet. A sablonok további kidolgozása kb. 40-60 percnyi nem folyamatos munka (monomer tisztítás, utópolimerizáció, fúróvezető, esztergált fémperselyek beépítése).

 

Hogyan esett a Formlabs gépeire a választás?

A nyomtató kapcsán szempont volt a megfelelő technológia kiválasztása, ami a Formlabs SLA nyomtatók esetében több, mint kielégítő termékminőséget garantál. Cégünk már két ilyen berendezéssel dolgozik. A Form 2 elődjével szemben valódi plug and play megoldás; csak megnyomjuk a gombot és teszi a dolgát. A kinyomtatott sablonok kidolgozása egyszerű, a pontosságban soha sem kell csalódnunk.

 

 


Tetszett a cikk? Töltse le a Form 2 3D nyomtató technikai specifikációit és a teljes Formlabs termékpaletta listaárait!

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

 

0