Blog

3D modell könyvtár digitális művészeknek a Pixoloidtól

A budapesti székhelyű Pixoloid Studios digitális látványtervezést szolgáltat a globális szórakoztatóipar legnagyobb szereplői számára. 3D szkenneléssel és 3D tervezéssel előállított élethű és történelmileg tűpontos modelljeikből 3dProp.store néven online áruházat nyitottak a kreatív ipar számára. A nagy mennyiségű, színes, részletes 3D modell létrehozását jelentősen felgyorsította az Artec Eva kézi 3D szkenner.

 

artec eva 3d szkenner

Artec Eva kézi 3D szkenner

 

A Pixoloid Studios Kft-t 2015-ben alapította Gombos Gáspár és Molnár Márk, akiket először a MOME-n sodort össze a sors. A Pixoloid elsősorban filmekhez, másodsorban játékokhoz, animációs projektekhez készít digitális látvány-, jelmez- és jelenetterveket. Mostanra 14-en dolgoznak a hét éves cégben és olyan globális ügyfélkörnek szolgáltatnak, amelyben a legnagyobb nevek is, az Amazon TV, a Netflix és a Marvel is rendszeresen felbukkannak. Csak egy-két, ismert példát említve, dolgoztak a Rocketman, Elton John életrajzi filmjének extravagáns kosztümjein, a Netflix streaming szolgáltató Bridgerton családján, a Witcher és a Love, Death & Robots sorozat karakterein és látványvilágán.

 

 

Az előzetes grafikai tervek, concept artok hatalmas segítséget jelentenek a filmes, animációs és játék projektek megvalósításában. Képek forrása: Pixoloid

 

A legújabb mérföldkő a kreatív vállalkozás életében egy online piactér, amely digitális művészek, film és animációs stúdiók részére kínál korhű, színes 3D modelleket. A 3DProp.store nem jöhetett volna létre 3D szkennelés nélkül.

 

Molnár Márk és Gombos Gáspár, a Pixoloid alapítói

Molnár Márk és Gombos Gáspár, a Pixoloid Studios alapítói

Kihívás a digitális látványtervezésben

Az utóbbi években a látványtervek létrehozásához a Pixoloid csapata egyre nagyobb számban kezdett 3D modelleket használni. Ezeket a 3D modelleket vegyesen vagy maguk tervezték vagy internetes piactereken, gyűjtőoldalakon jutottak hozzá. Sokszor ütköztek azonban abba a problémába, hogy nem találták meg ezt a specifikus, korhű objektumot, amire szükségük lett volna. Emellett a források minőségével is gyakran adódtak problémáik.

 

„Sok olyan egzakt történelmi korban játszódó projekten dolgoztunk, ahol nagyon fontos a precíz korhűség. Ez a probléma olyan gyakran előjött, hogy felmerült egy jól rendszerezett könyvtár összeállításának az ötlete a saját modelljeinkből és szkenjeinkből.” – mesélte Molnár Márk.

 

Hatékony digitalizáció 3D szkenneléssel

A sajátkezű tervezés mellett korábban fotogrammetriával már digitalizáltak tárgyakat, de az elképzelt könyvtár hatékony feltöltéséhez gyorsabb és egyszerűbb munkafolyamatra volt szükség. Emiatt döntöttek 2021 tavaszán egy Artec Eva kézi 3D szkenner beszerzése mellett. Az eszköz kiválasztásában fontos szempont volt a mobilitás, a nagy felbontás, a széles szkennelhető mérettartomány és a textúra rögzítése.

 

„Azért választottuk az Artec Eva-t, mert ár-érték arányban nagyon jónak találtuk a szkennelés eredményét. Ezt a pontosságot fotogrammetriával csak méregdrága és nem hordozható rendszerrel tudtuk volna elérni.” – Molnár Márk.

 

Noha az Artec Eva rögzít színeket is, a filmes piacon ma elvárt élethűséghez több esetben a 3D szkennerrel rögzített textúra minősége nem elegendő. Ilyenkor fotogrammetriával egészítik ki a szkennelt modelleket. Ezt a munkafolyamatot az Artec Studio utómunka szoftver is dedikált funkciókkal támogatja.

 

„Az Artec szkennerek szembetűnő előnye, hogy a feldolgozó szoftver is tényleg folyamatosan fejlődik. Az Artec Studio utóbbi két verziófrissítése például rengeteget gyorsított az utómunkán.” – Molnár Márk.

 

Az Artec Studio 2021-től támogatja natívan a fotogrammetria és a 3D szkennelt modellek kombinációját.

 

A Pixoloid csapata először csak saját felhasználásra digitalizált tárgyakat. A „nagyipari” 3D szkennelést megelőzte egy féléves tanulási fázis, amely során sok tapasztalatot szereztek a nehezen digitalizálható tárgyak kihívásaival és megoldásaival. Ezt követte az elmúlt 1-1,5 év, amely során már napi szinten 10-20 darab objektumot szkenneltek be. Az Eva kihasználtságát jól mutatja, hogy a csapatot több 3D-s szakemberrel is tudták bővíteni.

 

Második piac lehetősége, 3DProp.Store

Miután a saját munkáikhoz már számos objektum rendelkezésükre állt, felmerült a gondolat, hogy ezeket a 3D modelleket külső felhasználásra is lehetne értékesíteni azokon a piacokon, ahol amúgy is természetesen mozognak. Így született meg a 3DProp.Store, egy precíz, korhű, részletes és jogtiszta 3D modelleket digitális művészek számára kínáló weboldal gondolata, amely pár hete, 2022 októberében el is indult. A 3DProp.Store jelenlegi több mint 1200 modelljének 60-70 %-ához használták az Artec Eva 3D szkennert.

 

Artec Eva-val 3D szkennelt modellek a 3DProp.Store kínálatából

 

Bár léteznek hasonló 3D modell webshopok, de jellemzően a Pixoloid fókuszától eltérő témára, például kizárólag organikus elemekre, textúrákra vagy épp nagyfelbontású emberszkenekre specializálódtak. A Pixoloid Studios inkább történelmi vonalban és teljes jelenetekben gondolkodott, a hangsúlyt pedig a minőségre fekteti, amit következetesen és szigorúan ellenőriznek is mind a történelmi hűség, mind a modellek felépítése szempontjából.

 

A koncepció megvalósításához óriási segítség volt a 3D szkennelés, hiszen tematikus csomagokban kezdtünk gondolkozni, amelyek egy-egy adott jelenetnek az összerakását segítik elő. Egy ilyen csomagban megtalálható az összes olyan elem, amelyekből össze lehet rakni egy teljes körű, korhű teret, tárgyakkal, falakkal, emberekkel, kosztümökkel.” – mondta Gombos Gáspár.

 

tematikus 3dprop store csomagok 3DProp.Store tematikus csomagok

 

A 3D szkenneléshez szükséges fizikai tárgyakhoz múzeumokkal, hagyományőrzőkkel és filmes kellékesekkel való együttműködéseik teszik lehetővé a hozzáférést. Elmondásuk szerint a munkájukat egyrészt Magyarország elhelyezkedése és múltja is segíti, amelynek köszönhetően a történelmi tárgyak széles spektruma elérhető itthon. Másrészt a múzeumok körében is érzékelhető egy nyitás, sőt igény a digitális archiválás és online megjelenítési lehetőségek felé.

 

A Pixoloid a tervek szerint havonta bővíti majd a 3DProp.Store kínálatát. Nemrég adtak hozzá 19-20. századi tematikus csomagokat, de a következő fél évre már teli vannak tervekkel: most érkeztek 1600’ évekbeli kosztümök, amit decemberben egy kora-középkori összeállítás követ majd.

 

 

 


 

Találja meg az Ön vállalkozása számára legnagyobb értéket biztosító 3D szkennert!

 

freedee ultimaker hivatalos partner Forduljon a FreeDee szakértő csapatához! Próbálja ki, nézze meg az 3D szkennereket a FreeDee kínálatában, tesztelje velünk saját munkafolyamatában ezeket a világszerte népszerű berendezéseket!

 

  Mibel állhatunk rendelkezésre?*  Üzenet*:


  Név*:


  Email cím*:


  Telefonszám*:


  Cégnév:*  0