Blog

10 éves az Ultimaker + Jubileumi akció

Idén már tizedik éve, hogy valaki megvásárolta az első Ultimaker 3D nyomtatót. Az egyik alapító, Siert Wijnia, és a vállalat ügyvezetője, Jürgen von Hollen mesélt a kezdetekről, a cég történetéről és a jövőbeni tervekről 2021-ben és azon túl.

 

ultimaker 3d nyomtató akció

Szeptemberben 10% kedvezménnyel ünnepeljük
az Ultimaker 10 éves jubileumát!

KÉRJE AJÁNLATUNKAT vagy vásárolja meg
új Ultimaker nyomtatóját a
WEBSHOPUNKBAN!

Az ajánlat 2021. szeptember 30. éjfélig elérhető.

 

 

A kezdetek

 

Amikor ráébredsz, hogy ötletelni könnyű, de megvalósítani…
az vér, verejték és könnyek. 

 

Az Ultimaker márka az utrechti Protospace Fablab falai között született Hollandiában. Néhány barát közös projektjeként indult, akik szerettek volna egy olyan 3D nyomtatót építeni, amely pontos és használható tárgyak nyomtatására képes az akkori nagyméretű, ipari printerek költségei és bonyolultsága nélkül.

 

Az inspirációt a Dr Adrian Bowyer által indított RepRap projekt szolgáltatta. A “replicating rapid prototyper” (egy open-source gép, amely a legtöbb saját alkatrészét is ki tudja nyomtatni) építésével töltött sok-sok éjszaka után lett egy működő 3D nyomtatójuk. Mindazonáltal azt vették észre, hogy sok időt és folyamatos karbantartást igényel, hogy a megfelelő működést fenntartsák, így lehetőségeket kerestek a design továbbfejlesztésére.

 

A jobb termék reményében befektetett barkácsolás, tesztelés, bukás és tanulás iránti szenvedélyük fontos része volt a korai Ultimaker DNS-ében, amelyet Erik de Bruijn, Martijn Elserman, és Siert alapított meg. Siert Wijnia: “Mi csak meg akarjok érteni a ‘miérteket’. Azt hiszem, hogy a miért kérdés nagyon fontos a vállalatunkban. Ha a nyomtatás egyik folyamatán dolgozom, meg kell értenem, miért sikertelen. Ha a rendszer a hibás, akkor miért az? Minden miértet egy újabb miért követ.”

 

A DNS másik kulcs összetevője az Ultimaker teljes történetét átszövő együttműködés és bevonódás. A kihívásokat együtt oldották meg, először a Protospace group és az alapítók, majd fokozatosan egyre több és több munkavállaló közösen, ahogy növekedett a cég.

 

Siert Wijnia: “Azt éreztem, hogy egy valódi közösség vagyunk, akik egyformán arra gondolnak: ‘Ez valami új, nézzük meg, hová juthatunk vele!’ De az érzelmek mögött el kellett kezdenünk egy struktúra felépítését és szervezetben gondolkodni, mert annyian csatlakoztak hozzánk… Szükség volt néhány szabályra, amelyek mentén együtt dolgozhattunk.”

 

Az utolsó hozzávaló, amelyre minden világmegváltásra törekvő startupnak szüksége van, az a rengeteg kemény munka. A vállalat megalapításával a csapat elköteleződött nemcsak amellett, hogy ötleteikkel előre mozgatják az asztali 3D nyomtatás technológiát, hanem amellett is, hogy a végig viszik a tervet és olyan termékeket hoznak létre, amelyek valódi segítséget jelentenek majd a mérnökök és tervezők életében.

 

„Rádöbbensz, hogy előrukkolni egy ötlettel nem is olyan nehéz. Elérni, hogy működjön és végig vinni viszont kemény munka. Vér, verejték és könnyek” – Siert visszaemlékszik – „Csak akkor fog működni, ha a végéig kitartasz, amíg be nem fejezed, ez nagyon fontos.’

 

Ultimaker S5 és RepRap printer

Egy az alapítók által összeszerelt RepRap Darwin 3D nyomtató egy Ultimaker S5 mellett

 

 

Növekedés és átalakulás

 

Mind különbözőek, de együtt egyek vagyunk.

 

Az Ultimaker a vállalat első éveiben sok mérföldkövet gyorsan maga mögött hagyott, ahogy az Ultimaker Original 3D nyomtató – egy DIY 3D nyomtató kit – népszerűvé vált a makerspace-ek, műhelyek és oktatási intézmények világában. A csapat elfoglalhatta első irodáját Geldermalsenban, amely korábban egy mezőgazdasági iskola épülete volt, így elegendő teret biztosított alapos K+F programok kivitelezéséhez.

 

Az elején az emberek mindenféle munkát csináltak, az új belépőktől az alapítókig mindenki elvállalt bármit, amire  éppen szükség volt a termékek határidők szerinti fejlesztéséhez és legyártásához – lehetett az ellátási láncok tervezése vagy alapvető adminisztráció.

 

Egy kis idő elteltével a vállalat felépítette megbízható beszállítói rendszerét és az üzlet belendült. Jos Burger csatlakozott ekkor ügyvezetőként, hogy átvezesse a véget a növekedés folyamatán.

 

Az Ultimaker elkezdte beteljesíteni eredeti küldetését olyan hardver, szoftver és alapanyag termékek fejlesztésével, amelyek együttműködve bárki számára elérhető és eredményes megoldássá tették a 3D nyomtatást.

 

Az Ultimaker 2 elmozdulást jelentett a DIY kitektől a plug-n-play gépek felé, ezáltal sokkal megfelelőbb megoldást biztosított a professzionális felhasználók számára. Az open-source felhasználók közösségével együttműködve megszületett a Cura szeletelő szoftver, amely mostanra a világ legtöbbet használt 3D nyomtatás előkészítő szoftvere. Ezután következett az Ultimaker 3, amely megbízható kétfejes nyomtatással még komplexebb geometriák (köszönhetően az oldható PVA támaszanyag használatának) és két-színű nyomatok gyártását tette lehetővé.

 

Ultimaker csapat

Az Ultimaker 3 mögött álló csapat 2016-ban

 

A 2019-ben bemutatott Ultimaker S5 nyomtató az addigi berendezéseik legnagyobb munkaterével büszkélkedhetett több más technológiai újítás mellett. A következő évben pedig két új kiegészítő, az Air Manager búra és a Material Station alapanyagállomás társult hozzá, hogy létrejöjjön az Ultimaker S5 Pro Bundle. Az Ultimaker kínálata végül az Ultimaker S3 és az Ultimaker  2+ Connect nyomtatókkal lett teljes.

 

A PETG hozzáadásával az Ultimaker mostanra 12 saját nyomtatószálból álló alapanyag portfóliót fejlesztett. Mindazonáltal a nyílt alapanyagrendszer a kezdetek óta fontos sarokpont volt. Ez vezetett a közös, nyílt innovációt szervező Material Alliance Program elindításához, amelyben résztvevő filamentgyártók használatra kész, optimalizált nyomtatási profilok hozzáadásával járulnak hozzá az Ultimaker Cura szoftverhez.

 

 

 

Egy ökoszisztéma felépítése

 

Építettünk egy 3D nyomtatót, de a nyomtatón is túl, már egy ökoszisztémát építünk.

 

Mi vár az Ultimakerre a következő 10 évben és azon is túl? 2021-ben újabb fejezet kezdődött Jos Burger távozásával és Jürgen von Hollen kinevezésével a cég új ügyvezetőjévé.

 

Amikor Siertet arról kérdezték, merre tart most az Ultimaker, azt válaszolta: „Valóban sokat tettünk azért, hogy a 3D nyomtatás ismert és elismert legyen, amire nem játékként vagy trükként tekintenek, hanem emberek és vállalatok valóban hasznos eszközeként. Nagyon sok lehetőséget teremt bárki számára, hogy nemcsak egyszerű, de igazán komplex problémákra is megtalálja a megoldást.”

 

„Az eszközök a mindenünk, és azt hiszem, mi egy pokoli jó eszközt építettünk. Úgy gondolom, még sok tere van a fejlesztésnek, hogy a technológia elérhetőbb, megbízhatóbb és könnyebben használható legyen…  Építettünk egy 3D nyomtatót, de a nyomtatón is túl, már egy ökoszisztémát építünk.”

 

Siert Wijnia

Siert Wijnia, az egyik alapító

 

Ez az ökoszisztéma az, ami új  magaslatokba fogja emelni az Ultimakert mint gyorsan növekedő globális vállalatot, állítja Jürgen vonHollen.”Egy tisztán technológiai termék gyártójából válunk most platform, alkalmazás  és megoldás szolgáltatóvá. Ez less a nöövekedésünk egyik fő kulcsa. Hiszek benne, hogy a fenntartható versenyelőny nem származhat egyedül a technológiábal vagy csak a termékből.”

 

Von Hollen szerint öt olyan, fontos és releváns összetevő van, amelyre fókuszálni kell, hogy olyan fenntartható versenyelőnyöket hozzanak létre, amelyre az Ultimakeren belül támaszkodhat: Az egyik az emberek és a kompetencia, amit az Ultimaker vállalathoz tesznek; közel 180 mérnök dolgozik a megoldásaikon. A második hozzávaló a piacra lépés – erős értékesítési csatornákat kell kiépíteni. A következő lépcső a figyelem és hozzáértés fokozás a 3D nyomtatási kompetenciák terjesztésével, amelyért az Ultimaker Academy felel. Ez a platform a partnerek és a felhasználók képzését is szolgálja.

 

A következő pont a folyamatos innováció. Lehetővé tenni, hogy különböző vállalatok ökoszisztémája együtt fejlessze és innoválja a termékeket és szolgáltatásokat, kulcsfontosságú. Folyamatos fektetni fogunk ennek a kapcsolatrendszernek és platformnak a bővítésébe, hogy mindig a lehető legjobb megoldást biztosíthassuk a vásárlóink számára.

 

Végül, az utolsó összetevő az üzleti modellünk, amely a rendszer minden fontos elemét felhasználva teremt win-win helyzetet a partnereink és felhasználóink számára. Ha sikerül összeházasítani mindezeket, akkor valami igazán egyedit hozunk létre.

 

 

Mit hoz a jövő?

 

A friss tanulmányok egyre inkább elismerik a 3D nyomtatást, mint kritikus technológiát, amely hasonlóan a robotikához vagy a mesterséges intellligenciához képes a vállalatokat versenyképesebbé, innovatívabbá tenni, létrehozni jobban fizető munkahelyeket és képessé tenni olyan fennakadások jobb kezelésére, mint például a pandémia. Von Hollen: “Ez a fejlődés biztos, hogy még nagyobb elvárásokat támaszt majd a hardver teljesítménnyel és a nyomtatható anyagokkal szemben. A szoftver, amely most a 3D nyomtatókat irányítja, olyan vállalati szintre emelkedik majd, ahol több 3D nyomtatót irányít majd különböző helyszíneken és alkalmazási területeken együtt a hardver, szoftver és anyagok egyre  növekvő ökoszisztémájával, ami a felhasználók egyre jobb üzleti eredményeit is elérhetővé teszi majd. Ahogy friss tanulmányok kiemelik, az olyan fejlett technológiák terjedése, mint a 3D nyomtatás, MI, robotika vagy az internet of things jelentősen befolyásolják a termelékenységet, a munkaerő piacot, sőt az éghajlatváltozásból eredő kockázatokat is. Az Ultimaker csapata készen áll, hogy vezesse ezt a kategóriát és valóban hatással legyen a fejlődésre.”

 

Ultimaker 3d nyomtató kedvezmény

Szeptemberben 10% kedvezménnyel ünnepeljük
az Ultimaker 10 éves jubileumát!

KÉRJE AJÁNLATUNKAT vagy vásárolja meg
új Ultimaker nyomtatóját a
WEBSHOPUNKBAN!

Az ajánlat 2021. szeptember 30. éjfélig elérhető.

 

0